Materialen en Producten (chemische identificaties)
Binnen het Nederlands Forensisch Instituut bestaan er verschillende onderzoeksgebieden waarin chemische identificaties en vergelijkingen van chemisch profielen een rol kunnen spelen. Te denken valt aan verdovende middelen, explosies en explosieven, schotresten, chemisch brandonderzoek of toxicologie. Maar wat als een chemische vraag bij een stuk van overtuiging niet binnen deze gekaderde gebieden valt? Waar kunnen vragen over allerhande materialen en producten naar toe? Wat als het onduidelijk is wat een bepaalde vlek, vloeistof of vaste stof überhaupt is? Met dergelijke vragen kan men terecht bij de onderzoeksgebieden chemisch identificatie onderzoek (CIO) en microsporen en materialen (M&M).
Deze twee gebieden werken nauw samen aan zaken met chemische vragen over bekende en onbekende materialen en producten. Vragen kunnen over de identificatie van stoffen gaan, maar ook over vergelijkingen in het kader van een eventuele herkomst. In het belang van de zaak wordt bekeken of een uitgebreide chemische analyse van de samenstelling nodig is of dat wellicht een snelle indicatie in eerste instantie volstaat, waarna gedetailleerder onderzoek nog mogelijk is.
In deze themasessie zal worden ingegaan op de mogelijke onderzoeksvragen, aandachtspunten bij het veiligstellen en insturen van relevante chemische sporen en de complexiteit bij de duiding van samenstellingen van alledaagse stoffen. De mogelijkheden worden geïllustreerd met behulp van voorbeelden van zaken uit de praktijk.
Meer weten? Vraag een themasessie aan
Werkt u in de strafketen? En wilt u samen met uw collega’s worden bijgepraat over de mogelijkheden van Producten en Materialen (chemische identificaties)? Onze deskundigen komen graag bij u langs voor een presentatie.
Vul het aanvraagformulier in en geef aan in welk onderwerp u bent geïnteresseerd. Na uw aanvraag neemt een opleidingsadviseur van de afdeling Deskundigheidsbevordering contact met u op om de sessie in te plannen.
'Materialen en Producten' is één van de onderwerpen waarover onze deskundigen presentaties geven. De andere onderwerpen vindt u op de pagina Themasessies op locatie.
Onderzoeksvragen die zoal gesteld kunnen worden
Omdat de onderzoeksgebieden niet gekaderd worden tot een selecte groep stoffen kunnen de vragen zeer divers zijn. Voorbeelden van vragen uit het verleden zijn:
- Waar bestaat de vlek op een stuk van overtuiging uit en kan er een aanwijzing gegeven worden voor de herkomst van dit materiaal?
- Zit er glas op de jas van de verdachte en zo ja, is dit glas afkomstig van de vitrine van de juwelier?
- Zit er een traanverwekkend middel op de kleding van het slachtoffer?
- Is de vlek op de broek van de verdachte afkomstig van dit product op de plaats delict?
- Is de verf op de fiets van het slachtoffer afkomstig van de auto?
- Bevat de vaginale bemonstering van het slachtoffer van een zedendelict een glijmiddel en zo ja, is dit hetzelfde glijmiddel als op het soort condooms van de verdachte?
- Zijn de vlekken op deze bankbiljetten veroorzaakt door beveiligingsinkt?
- Met welke bijtende stof is het slachtoffer overgoten?
- Wat zijn de onbekende poeders en pillen gevonden op de plaats delict?
- Is er iets aan het pak melk van het slachtoffer toegevoegd, zo ja, kan het dit schoonmaakmiddel zijn?
- Is de aangetroffen tie-wrap op de plaats delict afkomstig van de verpakking met tie-wraps die is aangetroffen bij een verdachte thuis?
Slechts een selectie van de grote diversiteit aan mogelijke vragen, soms maatwerk, waarvoor dan geen gekaderde standaardaanpak bestaat. Naar aanleiding van de vraag zal de beste onderzoeksstrategie worden bepaald.
Het belang van een gerichte vraagstelling en passende bemonstering
De technieken die ter beschikking staan aan de onderzoeksgebieden chemisch identificatie onderzoek en microsporen en materialen zijn uitgebreid en gaan van relatief eenvoudig, snel en indicatief tot complex, precies en zeer gevoelig. Om de focus van het onderzoek meer richting te geven is een gerichte vraag van groot belang. Wat is de achtergrond van de vraag en daarmee, wat is hetgeen waar daadwerkelijk informatie over gevraagd wordt? Daarbij is ook de drager van het spoor en de bemonsteringsstrategie van belang. Waarmee is bemonsterd en welke storende stoffen komen van het bemonsteringsmateriaal zelf af? Of wat komt van de ondergrond af en kan feitelijk genegeerd worden? Om dit op de goede manier mee te nemen in het onderzoek is het van belang waar mogelijk blanco bemonsteringsmateriaal en/of blanco ondergrondmateriaal mee te sturen. Dit zal in de themasessie ook geïllustreerd worden aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Specifieke vragen/wensen?
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting van de themasessie "Materialen en producten" specifieke vragen hebben voor ons om aandacht aan te besteden in onze presentatie, dan horen wij dat graag en nemen voor zover mogelijk de verzochte informatie mee.
In onze presentatie houden wij natuurlijk rekening met de diverse achtergronden van de toehoorders. Er is geen specifieke chemische voorkennis nodig. Wij nemen u op enthousiaste wijze mee door de mogelijkheden van chemische identificaties op het NFI.