Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft verschillende chemische onderzoeksgebieden, waaronder chemisch brandonderzoek, drugsonderzoek, explosievenonderzoek, en toxicologisch onderzoek.
De kennis en apparatuur die hiervoor binnen het NFI aanwezig is, wordt gebundeld om vragen over identificatie en herkomst van stoffen en materialen te beantwoorden die buiten deze afgebakende vakgebieden liggen. Deze vragen zijn per strafzaak weer anders.
Een voorbeeld: de dood van een directeur
De directeur van een bouwbedrijf wordt dood aangetroffen in zijn kantoor. De politie sluit een afrekening niet uit; de directeur had kort daarvoor een bouwfraude bij een ander bedrijf gemeld. Het lijkt erop dat de dader door het keukenraam binnen is gekomen: het raam is ingeslagen en op het kozijn zit een vettige substantie. Verder vindt de politie een verbrande lucifer, een spuitbus kruipolie en brandplekken op het overhemd van het slachtoffer, die lijken te zijn veroorzaakt door een bijtende vloeistof.
Tijdens de huiszoeking bij een collega van het slachtoffer vindt de politie op een later moment een aantal luciferdoosjes en een jas met verbleekte vlekken. Alle sporen worden naar het NFI gestuurd voor onderzoek.
De kennis en apparatuur die aanwezig is, wordt gebundeld om vragen over identificatie en herkomst van stoffen en materialen te beantwoorden.
Welke vragen kan de onderzoeker beantwoorden?
- Is de vettige substantie op het kozijn kruipolie?
- Kan de kruipolie op het kozijn uit de spuitbus afkomstig zijn?
- Met welke bijtende vloeistof is de man mishandeld?
- Zijn de vlekken op de jas van de verdachte door eenzelfde vloeistof veroorzaakt?
- Wat is de aard van het stukje materiaal dat tijdens de sectie in de maag van het slachtoffer is gevonden?
- Komt de lucifer van de plaats delict uit één van de doosjes met lucifers die bij de verdachte zijn gevonden?
Veel verschillende technieken
Aan de hand van de vragen en de aard van het materiaal bepaalt de onderzoeker welke technieken en methoden hij gaat inzetten. Dat kan een bestaande onderzoeksmethode zijn, een combinatie van methoden of een nieuwe methode. Voor elk van deze onderzoeken is speciale analytische apparatuur beschikbaar, waaronder:
- GC-FID
- GC-MS
- LC-MS/MS
- XRF
- XRD
- LA-ICP-MS
De onderzoeker beschikt hiermee over een groot assortiment aan chromatografische en spectroscopische technieken.