JusticeLink partners voor het eerst bij elkaar

Op dinsdag 27 februari waren de betrokken partners voor het eerst live bijeen om elkaar te leren kennen, mogelijkheden te verkennen en vervolgafspraken te maken.

Wat is JusticeLink?

Het Ministerie van Economische zaken stelt ruim 24 miljoen euro beschikbaar om de komende vier jaar een wetenschappelijke onderzoeksomgeving en innovatieve gegevensinfrastructuur voor de analyse van complexe en vertrouwelijke datastromen​ uit het justitie- en veiligheidsdomein te ontwikkelen. Dit resulteert in een beter inzicht in misdaadtrends, oorzaken en verbanden, een dieper inzicht in criminaliteit​ en daarmee een bijdrage aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving. Het NFI en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) ontwikkelen deze infrastructuur met o.a. TNO, SURF en het JenV Datalab. Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met potentiële gegevensaanbieders zoals de Justitiële Informatiedienst, de Politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Partners en taakverdeling

Zoals hierboven genoemd, NFI en WODC hebben de verantwoordelijkheid voor de uitvoering, waarbij zij gebruik maken van een aantal realisatie- en kennispartners als JenV Datalab, TNO en SURF (coöperatie van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen voor ICT-vernieuwing). Deze partners zullen, met steun van o.a. de CDO-office en Directie X van JenV, hun schouders gaan zetten onder de realisatie van een gegevensknooppunt en een analyseknooppunt, die het wetenschappelijk onderzoek op actuele maatschappelijk relevante vraagstukken en uitdagingen, zoals digitale opsporing, ondermijning, jeugdbescherming en migratie optimaal ondersteunen.

Output

De 27e februari leverde veel op: introductie in het project en de partners, informatie én discussie over de aanpak en vooral elkaar leren kennen. Kwartiermaker JusticeLink Tony Nolde verwoordde het als volgt: ‘Het is mooi om te zien hoe het enthousiasme en de kennis bij het WODC en NFI en partners om dit project gezamenlijk tot een succes te maken in een middag leidt tot concretisering en een gedragen beeld over de aanpak. Dat geeft vertrouwen en energie om in de komende maanden samen toe te werken naar de start van JusticeLink’.

Hoe verder?

Tijdens de dag werden er volop onderling vervolgafspraken gemaakt om te kijken wat de verschillende partijen elkaar op dit gebied te bieden hebben zodat we niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. We werken in de komende periode toe naar de definitieve afspraken en de formele start van het project. Na de zomer komt de JusticeLink community weer bij elkaar om de stand van zaken van dat moment op te maken. We houden jullie op de hoogte!

Vergroot afbeelding Eerste bijeenkomst van JusticeLink
Beeld: ©Nederlands Forensisch Instituut