JusticeLink is een gegevensinfrastructuur voor het WODC en NFI die gefedereerde data-analyse mogelijk moet maken. Met JusticeLink wordt het mogelijk om veilig en efficiënt gevoelige gegevens te delen en te analyseren. Hiermee kunnen vragen worden beantwoord en trends worden voorspeld over bijvoorbeeld effect van beleidsmaatregelen op de strafrechtketen, ontwikkeling van aantal en hoedanigheid van inbraken en zwaartepunten van criminaliteit.
JusticeLink is een samenwerking tussen het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Datacentrum (WODC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). En JusticeLink is gericht op het creëren van een toekomstbestendige data-analyse en een infrastructuur voor kennislevering ten behoeve van het JenV-domein. Het Ministerie van Economische zaken heeft ruim 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de implementatie van JusticeLink.
Versterking van de rechtstaat
Het hoofddoel van JusticeLink is het leveren van een adequate bijdrage aan de bestrijding van criminaliteit en versterking van de rechtstaat door het ontwikkelen en implementeren van een geavanceerde onderzoeksomgeving voor toegepast wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan data-analyse vraagstukken voor het WODC en NFI. Deze omgeving dient onder andere te voldoen aan de eisen op het gebied van gegevensbescherming en beveiliging. De ambitie is om deze oplossing ook breder inzetbaar te kunnen maken voor het JenV-domein. De ontwikkeling van JusticeLink is op 1 juli 2024 van start gegaan.
Verbeterd beheer en analyse van data
In de bijlage bij de brief van 10 april 2024 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Eerste financieringsronde Faciliteiten voor Toegepast Onderzoek, FTO) is de volgende appreciatie opgenomen: “JusticeLink beoogt een nieuwe gegevensstructuur te realiseren voor WODC en NFI met focus op privacy en beveiliging. Mits succesvol zal dit project goed zijn voor verbeterd beheer en analyse van data, en daarmee van de kwaliteit en snelheid van het onderzoek door WODC en NFI. Er is bijzondere aandacht voor de mogelijkheid om met de nieuwe structuur een nieuwe generatie experts op te leiden. Het project zal ook de internationale aansluiting versterken en daarmee de concurrentiepositie van Nederlands onderzoek in het justitie- en veiligheidsdomein.
Data science en AI
Het project biedt een tijdige en unieke kans om de innovatie op het gebied van data science en AI voor het domein van justitie en veiligheid te versnellen, verbindingen tussen verschillende databronnen te benutten en de basis voor evidence-based beleid te versterken. De FAIR data principes zijn leidend. Samenwerking met andere relevante TO2 partijen (SURF en TNO) is onderdeel van het voorstel.
Samenwerking, innovatie en kwaliteit
De focus ligt op samenwerking, innovatie en kwaliteit. Het WODC en NFI (budgethouder en penvoerder) werken als opdrachtgevers samen met TNO, SURF en het JenV Datalab, JenV CDO-office en Justid. Daarbinnen is TNO de kennispartner voor de infrastructuurontwikkeling, terwijl JenV Datalab en SURF de rollen van hosting- en expertisepartners vervullen. Het JenV CDO-office en Justid dragen bij aan het uitwerken van het uitvoerings- en juridisch kader en het ontwerp van de analyse- en onderzoeksomgeving. Daarnaast worden o.a. het Rijks ICT Gilde en I-Interim Rijk betrokken bij de sourcing van het programma. Beleidsdirecties en bestaande ketenpartners, zoals het DI&I CIO-office en Directie X zijn ook actief betrokken bij JusticeLink. Het WODC en NFI benutten hun academische netwerk en werken samen met strategische kennispartners als RIVM, CBS en Deltares. Er is een duidelijke intentie om kennis, tools en faciliteiten uit te wisselen en gezamenlijke kaders te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de synergie binnen het JusticeLink-programma en de effectiviteit ervan.
Meer weten?
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag over JusticeLink? Neem dan contact op met Ed Jansen, communicatieadviseur, e.jansen@nfi.nl.