Ondertekening Programmaplan JusticeLink door directeuren WODC en NFI

Na een gedegen voorbereiding met betrekking tot inrichting van het programma en het vastleggen van de besturing was het eind juni zover. Met hun handtekening onder de programmaplannen bezegelden directeur WODC Gerty Lensvelt – Mulders en directeur Wetenschap & Technologie NFI Annemieke de Vries de start van het project JusticeLink per 1 juli. 

Versterking van de rechtsstaat

In dit project gaan WODC en NFI met een bijdrage van € 24,6 miljoen van het ministerie van EZK samenwerken aan het creëren van een toekomstbestendige data-analyse en een infrastructuur voor kennislevering ten behoeve van het JenV-domein. Het hoofddoel is het leveren van een adequate bijdrage aan de bestrijding van de criminaliteit en versterking van de rechtstaat door het ontwikkelen en implementeren van een geavanceerde wetenschappelijke onderzoeksomgeving gerelateerd aan data-analyse vraagstukken voor het WODC en NFI, met inachtneming van de eisen op het gebied van gegevensbescherming en -beveiliging.

Samenwerking

JusticeLink kent een veelheid aan samenwerkende partners; Het WODC en NFI werken als opdrachtgevers samen met TNO, SURF en het JenV Datalab, JenV CDO-office en Justid. Daarbinnen is TNO de kennispartner voor de infrastructuurontwikkeling, terwijl JenV Datalab en SURF de rollen van hosting- en expertisepartners vervullen. Het JenV CDO-office en Justid dragen bij aan het uitwerken van het uitvoerings- en juridisch kader en het ontwerp van de analyse- en onderzoeksomgeving. Daarnaast worden o.a. het Rijks ICT Gilde en I-Interim Rijk betrokken bij de bemensing van het programma. Beleidsdirecties en bestaande ketenpartners, zoals het DI&I CIO-office en Directie X zijn ook actief betrokken bij JusticeLink. Het WODC en NFI zullen hun academische netwerk benutten en samenwerken met strategische kennispartners als RIVM, CBS en Deltares.

Programmamanager Erwin van Eijk

Met de ondertekening mandateerden Annemieke en Gerty programmamanager Erwin van Eijk om met JusticeLink te starten. Zowel Annemieke en Gerty zijn opgetogen dat er na de gedegen voorbereiding nu gestart kan worden. Annemieke hierover: “Ik heb echt hoge verwachtingen van dit project, Justicelink gaat onze ambitie om slimme analyses uit te voeren met onze jarenlang verzamelde onderzoeksdata een enorme stap voorwaarts brengen. Ik heb veel vertrouwen in de vakkundigheid van de betrokken collega’s om dit gezamenlijk te realiseren.” Voor Gerty Lensvelt was het één van haar laatste officiële handtekeningen, zij gaat met pensioen en neemt afscheid van het WODC en wordt in september opgevolgd door Ivo Giesen. Het spreekt voor zich dat Gerty JusticeLink met buitengewone belangstelling blijft volgen.     

Meer weten?

Meer informatie over JusticeLink leest u op www.nfi.nl/justicelink. Heeft een vraag? Neem dan contact op met Ed Jansen, communicatieadviseur bij het NFI, e-jansen@nfi.nl.