Hansken
In veel strafzaken moet de politie steeds meer digitaal onderzoek verrichten. Het stelt hen voor nieuwe uitdagingen, want de gemiddelde hoeveelheid data in een strafzaak verdubbelt iedere 15 maanden. De Nationale Politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkten de afgelopen jaren aan de oplossing: een forensische zoekmachine.
In oktober 2015 heeft de Nationale Politie deze zoekmachine - Hansken genoemd – officieel in gebruik genomen. De samenleving digitaliseert in rap tempo en dat betekent ook dat de misdaad digitaliseert. Daarop geeft Hansken een antwoord omdat het zorgt voor een snelle en effectieve verwerking en analyse van enorme hoeveelheden data.
Eén terabyte aan data verwerkt in een half uur.
Digitaal bewijsmateriaal
Hansken is bedoeld om digitaal bewijsmateriaal dat de politie in beslag neemt - zoals computers, harde schijven, smartphones en servers met internetdata – geschikt te maken om snel, efficiënt en effectief te kunnen doorzoeken. Een rechercheur stelt alle data veilig. Hansken indexeert alle gegevens, ordent en analyseert die en zet het klaar voor de tactisch rechercheur of analist.
Zij kunnen de data eenvoudig doorzoeken en uit deze data belangrijk (ontlastend) bewijs halen. Door Hansken kunnen er meer zaken aangepakt worden en bovendien is de kans dat iets gemist wordt vele malen kleiner.
Tijdwinst
Hansken is sneller dan z’n voorganger Xiraf. Eén terabyte aan data verwerkt Hansken in ongeveer een half uur. Bij deze hoeveelheid data moet dat de politie een tijdwinst van 10 tot 12 uur opleveren. Data komt daarmee sneller bij onderzoeksteams te liggen en kan dus sneller in onderzoeken worden gebruikt.