Innovaties voorkant opsporingsproces
Forensisch bewijs weegt zwaar in het strafrecht. Daarom is de vraag naar forensische (opsporings)capaciteit groot. In het huidige model van forensisch opsporen is echter sprake van schaarstemanagement: dit gaat ten koste van de effectiviteit en efficiency van de opsporing.
Terwijl men nog wacht op de resultaten van het sporenonderzoek, worden andere capaciteit intensieve opsporingsmiddelen zoals buurtonderzoeken en BOB-middelen ingezet. De dader is mogelijk al naar een ander land vertrokken of heeft nog meer misdrijven gepleegd. Zou de dader niet eerder gepakt zijn, als de resultaten van het sporenonderzoek sneller beschikbaar waren geweest?
Vanaf 2020 wordt een drietal haalbaarheidsanalyses uitgevoerd op de volgende onderwerpen: ‘Concentratiebepaling van DNA op de PD’, ‘Chemische identificatie van synthetische drugs’ en ‘Virtueel op de PD of rond een SVO’. Het doel van deze analyses is om een shortlist samen te stellen van technieken die ingezet kunnen worden, om de kwantiteit en/of de kwaliteit van de gegevens eerder in het proces te verbeteren. De meest veelbelovende technieken kunnen daarna getoetst worden in één of meerdere proeftuinen. Doorlopend wordt gezamenlijk in de keten aandachtsgebieden verkend, die moeten leiden tot een aantal nieuwe projectvoorstellen op de korte, middellange en lange termijn.