Harm van Beek

Sinds 1 september 2024 is prof. dr. ir. Harm van Beek als hoogleraar Digital Forensics (digitaal-forensisch onderzoek) verbonden aan de Open Universiteit. 

De samenleving digitaliseert. Opsporingsdiensten merken dit in hun zaken, waarin ze dagelijks grote hoeveelheden digitaal bewijsmateriaal tegenkomen. Iedereen laat vrijwel continu digitale sporen achter. Maar hoe vind je dat ene relevante e-mailtje? En hoe zorg je ervoor dat het bewijs ook bruikbaar is in een strafzaak. Dat gaat Harm onderzoeken. Harm: ‘Er is behoefte aan een wetenschappelijke basis om de wildgroei aan digitale sporen te kunnen doorzoeken én relevante sporen goed onderbouwd als bewijs in de rechtbank te gebruiken."

Bijzondere Innovatie op het gebied van digitale opsporing en bewijsvoering

Er gelden strikte wettelijke eisen voor het verzamelen en gebruiken van digitaal bewijs. Systemen en methoden moeten voldoen aan de strenge eisen van het strafrecht. De leerstoel Digital Forensics richt zich dus op onderzoek naar methoden en technieken die ingezet kunnen worden voor het (geautomatiseerd) verkrijgen en duiden van digitale sporen. En daarnaast wordt gekeken naar de strenge eisen van het strafrecht en de bruikbaarheid van het verkregen bewijs in de rechtbank. En dat is bijzonder waardevol. Harm: 'Door met zowel techneuten als juristen aan digitaal-forensische vraagstukken te werken, kunnen we een nog beter fundament leggen onder het digitaal-forensisch onderzoek in strafzaken.'

Samenwerking Open Universiteit en NFI

Met deze bijzondere leerstoel bundelen de faculteiten Bètawetenschappen en Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en het NFI de krachten. Met de verbetering van de (onderbouwing van) toegepaste forensische wetenschap wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de innovatie van digitale opsporing en bewijsvoering.

Curriculum Vitae

Prof. dr. ir. Harm van Beek (1975, Westerhoven) studeerde technische informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven en promoveerde aan diezelfde universiteit in 2005 met het proefschrift ‘Specification and Analysis of Internet Applications’. Tijdens zijn studie richtte hij samen met twee medestudenten het ICT-bedrijf ISAAC op. In 2009 maakte hij de overstap naar het NFI, waar hij onder meer aan de wieg stond van het onderzoeksplatform Hansken. Hansken helpt opsporingsdiensten om digitaal bewijsmateriaal – bijvoorbeeld uit computers en smartphones – snel en efficiënt te kunnen doorzoeken.

Harm combineert zijn hoogleraarschap met zijn functie als senior digitaal-forensisch onderzoeker aan het NFI.