Onderzoek naar cocaïne dragermaterialen
Tijdens deze stage ga je onderzoek doen naar potentiële markers in cocaïne afkomstig uit cocaïne complexen.
Een manier om cocaïne onopvallend te smokkelen is door het te binden of te mengen met een dragermateriaal waar het relatief eenvoudig uit kan worden teruggewonnen. Regelmatig wordt de cocaïne daarbij chemisch gebonden aan een metaalcomplex anion tot een zogenaamd ‘cocaïne complex’.
De door opsporingsdiensten veelgebruikte indicatieve testen voor cocaïne werken voor dergelijke materialen niet of niet goed, waardoor de cocaïne op die manier minder snel ontdekt wordt.
Doel van dit stageproject is om onderzoek te doen naar potentiële markers in cocaïne afkomstig uit cocaïne complexen. Deze markers komen vanuit het dragermateriaal en blijven na het extraheren en zuiveren van de cocaïne in detecteerbare hoeveelheden in het eindproduct achter. Daardoor kunnen dit soort markers mogelijk gebruikt worden om te herleiden hoe de cocaïne is gesmokkeld. Daarnaast is het synthetiseren van verschillende cocaïne complexen een onderdeel van de stage. Dit doen we om meer inzicht te krijgen in hoe deze complexen worden gevormd en hoe de cocaïne er weer uit geëxtraheerd kan worden.
Om de cocaïne-complexen en markers te analyseren kan gebruik worden gemaakt van geavanceerde analytische technieken, zoals IC-MS, ICP-MS, XRF en mogelijk ook LC‑HRMS, NMR en GC‑MS. Ervaring met bovenstaande technieken en de synthese van organometaalcomplexen zal goed van pas komen binnen dit project. Heb jij daar ervaring mee en spreekt het project je aan neem dan contact met ons op.
Verwachte duur
20 weken
Team / deskundigheidsgebied
R&D-team van de divisie Chemische & Fysische Sporen in samenwerking met het team Verdovende Middelen.
Opleidingsniveau
We zoeken een student (HBO/WO) (analytische) chemie.
Contactpersonen
Jildert Bruinsma, onderzoeksmedewerker
j.bruinsma@nfi.nl