NFI-wetenschapper schrijft toegankelijk boek over bewijsinterpretatie

Hoe interpreteer je forensisch bewijs? Welke waarde kun je aan dit bewijs toekennen? Uitdagende vragen, zowel in het forensisch onderzoek als in de rechtszaal. Wetenschapper Charles Berger van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) schreef er samen met collega-wetenschappers een toegankelijk boek over.

Vergroot afbeelding Charles Berger
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut

Verbazingwekkend actueel

“Het is verbazingwekkend hoe actueel de revolutionaire eerste versie van het boek nog was. De technieken in de forensische wereld zijn sterk veranderd, maar de logica voor de interpretatie van bewijs is nog erg actueel. Die onderliggende logica verandert ondanks de technologische ontwikkelingen niet en is nog net zo relevant voor de meest recente technologische ontwikkelingen”, zegt Berger.

Het boek was ruim 20 jaar geleden zijn tijd ver vooruit. “Het deed ons op een andere manier kijken naar welke waarde je kunt toekennen aan bewijs”, legt Berger uit. “En wat de waarde is van bewijs als je verschillende stukken bewijs gaat combineren. Ik denk dat de tijd nu - ook internationaal - rijp is voor de wetenschappelijke aanpak van bewijs interpretatie; de impact van het boek in de juridische en forensische wereld kan daardoor nu nog groter zijn.”

‘Interpreting Evidence: Evaluating Forensic Science in the Courtroom’ is een herschreven uitgave van het gelijknamige boek dat statisticus Tony Vignaux en jurist Bernard Robertson (beiden Nieuw-Zeeland) in 1995 uitbrachten. Zij werkten met Berger - principal scientist bij het NFI en bijzonder hoogleraar Criminalistiek aan de Universiteit Leiden - aan de nieuwe versie.

Vergroot afbeelding Cover Interpreting Evidence
Beeld: ©Uitgeverij Wiley / Uitgeverij Wiley

Geschreven voor juristen en forensisch wetenschappers

Het boek legt de algemene principes van het redeneren met bewijs uit. “We leggen de principes uit aan de hand van echte zaken. Ook Nederlandse zaken. En we laten zien waar interpretatiefouten vermeden hadden kunnen worden.”

Berger, Vignaux en Robertson hebben het boek niet alleen geschreven voor forensisch wetenschappers. “Maar juist ook voor advocaten, officieren van justitie en rechters die te maken krijgen met forensische rapportages. Welke vragen moeten zij stellen om de rapporten te doorgronden en op waarde te schatten?”

Verkrijgbaar bij uitgever Wiley

Het boek is geschreven in het Engels en te bestellen via uitgever Wiley.