Bijzondere Leerstoel Forensische Geneeskunde en Gezondheidsstrafrecht

De Universiteit Maastricht (UM) stelt op 1 september 2016 de bijzondere leerstoel Forensische Geneeskunde en Gezondheidsstrafrecht in voor een periode van vijf jaar. Mr. Dr. W.L.J.M. (Wilma) Duijst zal deze leerstoel voor twee dagen per week bekleden. De aanstelling is het resultaat van een jarenlange voorbereiding door de UM (Universiteit Maastricht), het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en 23 GGD-en in Nederland.

Vergroot afbeelding Wima Duijst
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut

Door de positionering van de leerstoel tussen de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Health, Medicine and Life Sciences is de leerstoel niet alleen verbindend op forensisch medisch gebied, maar ook op het gebied van strafrecht en geneeskunde.

Forensische geneeskunde als schakel

De forensische geneeskunde vormt de schakel tussen geneeskunde en strafrecht. Onderdelen van het vak zijn de lijkschouw, letselrapportage, zedenonderzoek, afname van materiaal in het kader van strafrechtelijke procedures, advisering van justitie en de zorg voor arrestanten. De forensische geneeskunde wordt in de eerste lijn uitgeoefend door forensisch artsen bij de GGD-en (in Rotterdam door de Forensische artsen Rotterdam Rijnmond, FARR, en in Utrecht de Forensisch Medische Maatschappij Utrecht, FMMU). In de tweede lijn wordt forensische geneeskunde uitgeoefend door artsen bij het NFI in Den Haag en andere gespecialiseerde centra zoals de forensische polikliniek kindermishandeling in Utrecht.

Onderzoek vanuit de Universiteit Maastricht

Onlangs zijn er twee leerstoelen ingesteld op aanpalende gebieden van de forensische geneeskunde, namelijk Forensische Pathologie (prof. dr. Bela Kubat) en Forensische en Postmortale Radiologie (prof. dr. Paul Hofman). Door het instellen van een leerstoel Forensische Geneeskunde kan een sterk driemanschap ontstaan. Van hieruit kan de UM wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de forensische geneeskunde initiëren, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Forensisch arts bij het NFI

Duijst werkt sinds september 2015 als forensisch arts bij het NFI. “In mijn rol als bijzonder hoogleraar wil ik de medische wereld en de juridische wereld dichter bij elkaar brengen, zodat zij elkaars vakgebieden beter gaan begrijpen. Forensisch geneeskundigen moeten rapportages nog beter en helderder kunnen uitleggen. De juridische wereld moet leren betere vragen te stellen om deze rapportages te kunnen doorgronden”, zegt Duijst daarover.

Curriculum Vitae

Na haar studie Geneeskunde werkte Duijst aansluitend in het Emma Kinderziekenhuis/AMC Amsterdam, verpleeghuis het Immendael in Beekbergen en als arts consultatiebureau bij Icare. Ze begon in 1995 met de studie Rechten en studeerde zes jaar later af op het onderwerp jeugdadvocatuur.

Duijst heeft verschillende nationale en internationale publicaties op het gebied van strafrecht en de forensische geneeskunde op haar naam. Ze is ook actief als voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap en als raadsheer plaatsvervanger aan het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

2005-heden: Universitair docent Strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen 
2005-heden: Forensische Geneeskundige bij GGD IJsselland 
2015-heden: Forensisch Arts bij het NFI