Zeshonderd festivalgangers helpen forensische wetenschap

Zeshonderd festivalgangers hebben afgelopen weekeinde meegedaan aan één van de twee forensische experimenten in het Crime lab op festival Lowlands. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voerde de onderzoeken tijdens Lowlands Science samen uit met de Technische Universiteit Delft, de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie.

Vergroot afbeelding Onderzoek Lowlands 2016
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut

In totaal deden 175 mensen mee aan het experiment waarbij ze een pop moesten smoren en een kussensloop verschonen. De wetenschappers van het NFI, de TU Delft, de HvA en de PA willen weten of iemand die een moord pleegt met een kussen op andere plekken vingersporen achterlaat dan iemand die een kussen verschoont.

Veel manieren voor verschonen kussenslopen

“Wat we in ieder geval al hebben opgemerkt zijn de vele verschillende manieren waarop mensen hun kussensloop verschonen. Sommige propten hun kussen in een sloop, anderen schoven het kussen in de sloop of keerden het kussensloop eerst binnenstebuiten en trokken deze dan over het kussen heen”, stelden de wetenschappers na afloop.

We willen weten of iemand die een moord pleegt met een kussen op andere plekken vingersporen achterlaat dan iemand die een kussen verschoont.

Aan het tweede experiment deden 425 festivalgangers mee. Hierbij ging het om de chemische samenstelling van vingersporen. De onderzoekers vroegen deze deelnemers om met hun vinger over een stuk folie te vegen, zowel met gewassen als ongewassen handen. Daarbij vulden de deelnemers ook een vragenlijst in over onder meer leeft- en eetgewoonten.

Data analyseren

De beide experimenten hebben de onderzoekers veel data opgeleverd. Die data worden de komende maanden geanalyseerd. De wetenschappers onderzoeken aan de hand daarvan of de plaatsing van de vingersporen en de chemische samenstelling ervan in de forensische praktijk kunnen worden gebruikt.