NFI-directeur Reinout Woittiez in adviesraad Amerikaans academisch forensisch consortium

Algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut, Reinout Woittiez, is als adviseur toegetreden tot de adviesraad van CSAFE, het nieuwe Amerikaanse academische consortium voor de forensische wetenschap.

“Deze eervolle benoeming onderstreept de warme forensische banden tussen Nederland en Amerika en de internationale waardering voor onze bijdrage aan de forensische gemeenschap”, zegt Woittiez over zijn benoeming.

Vergroot afbeelding
Algemeen directeur Reinout Woittiez

Versterken forensische wetenschap

In de Verenigde Staten wordt op vele fronten gewerkt aan het versterken van de forensische wetenschap en de wetenschappelijke onderbouwing van het forensisch zaakonderzoek. Belangrijkste aanleiding daarvoor is het rapport ‘Strengthening Forensic Science in the United States’ van de National Academy of Sciences dat in 2009 verscheen.

Hierin stond een aanbeveling voor een betere wetenschappelijke basis voor het forensisch bewijs in strafzaken. Het National Institute of Standards en Technology (NIST) is tot op heden een van de leidende Amerikaanse organisaties geweest binnen de diverse initiatieven om de wetenschappelijke kwaliteit te verbeteren.

CSAFE

Naast het in het leven roepen van een landelijk kwaliteitsnetwerk (OSAC), is CSAFE opgericht. Dit consortium bestaat uit vier Amerikaanse universiteiten: Iowa State University, Carnegie Mellon University, University of Virginia en University of California Irvine.

CSAFE staat voor Center for Statistics and Applications in Forensic Evidence en richt zich sterk op de implementatie van forensische statistiek voor het op juiste wijze rapporteren van de bewijswaarde en het in kaart brengen van bijbehorende onzekerheid.

“Door deze bijdrage van het NFI aan CSAFE wordt niet alleen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van CSAFE, maarwordt ook de samenwerking met de forensische instituten en academische instellingen wereldwijd en met name binnen de Verenigde Staten verder versterkt”, aldus Woittiez.