Gemiste DNA-match opgemerkt in zedenonderzoek Leeuwarden

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een DNA-match gemist in een zaak waarin aangifte is gedaan van verkrachting. Direct nadat het NFI dit ontdekte, zijn het Openbaar Ministerie (OM) en de politie geïnformeerd. De verdachte, een 29-jarige man uit Leeuwarden, is inmiddels aangehouden.

Een DNA-profiel bestaat in het algemeen uit 30 getallen. Eén van de getallen is in deze zaak abusievelijk onjuist ingevoerd in de DNA-databank voor strafzaken. Hierdoor kon een match met de verdachte 22 dagen niet worden gemaakt.

Excuses

Het NFI betreurt de gemaakte fout en de gevolgen die dit heeft gehad ten zeerste en biedt hiervoor zijn excuses aan. Ook heeft het NFI bij het OM aangegeven de direct betrokkenen in een persoonlijk gesprek excuses aan te willen bieden.

Onjuiste invoer DNA-profiel: geen match

Op 24 mei 2016 is een spoor voor DNA-onderzoek aangeboden bij het NFI. Hiervan is het DNA-profiel van een man verkregen. Eén van de DNA-kenmerken van deze man is tijdens het onderzoek op 30 mei 2016 onjuist ingevoerd in de DNA-databank voor strafzaken en vergeleken met de daarin aanwezige DNA-profielen. Er werd geen match gevonden. Dit is op 31 mei 2016 gerapporteerd aan de politie en OM.

Bij tweede vergelijking wel DNA-match

In het tactisch onderzoek van de politie kwam de verdachte in beeld. Zijn DNA-profiel zat al in de DNA-databank voor strafzaken. In overleg met de politie is op 21 juni 2016 het DNA-profiel uit het spoor één op één vergeleken met het DNA-profiel van de verdachte. Dit leverde wel een match op, waardoor de onjuiste invoer aan het licht kwam. Politie en OM zijn hierover direct geïnformeerd.

Interne controle

Het NFI heeft een interne controle uitgevoerd over de periode van januari 2015 tot en met mei 2016. Alle DNA-profielen van hetzelfde type als het DNA-profiel waarbij de fout is opgetreden, die in deze periode in de DNA-databank voor strafzaken zijn ingevoerd, zijn nogmaals bekeken. Hieruit blijkt dat een dergelijke fout in deze periode niet vaker is voorgekomen.

In toekomst automatisering van onderzoek

Sinds begin 2016 werkt het NFI aan de implementatie en integratie van diverse soorten software, die ondersteunen bij het interpreteren van DNA-(meng)profielen en het afleiden van individuele DNA-profielen uit DNA-mengprofielen. Het aantal menselijke handelingen wordt hierdoor verminderd, waardoor de kans op het ontstaan van administratieve fouten in de toekomst verder wordt geminimaliseerd.