InZicht over forensische statistiek

Forensische statistiek kan een belangrijke rol spelen bij het interpreteren en evalueren van forensisch bewijsmateriaal. InZicht - het e-magazine van het Openbaar Ministerie – besteedt in de vijfde editie aandacht aan dit relatief jonge vakgebied.

Vergroot afbeelding Reinoud Stoel en Greetje Bos OvJ OM
Beeld: Openbaar Ministerie

Reinoud Stoel - teammanager en onderzoeker forensische statistiek bij het NFI – legt in het interview de rol van forensische statistiek uit. Van moordzaken, tot gokspellen. In veel zaken doen zich gedurende het onderzoek vragen voor van statistische aard, waar de forensisch statisticus bij zou kunnen helpen.

“Stel, er worden overeenkomsten gevonden tussen kenmerken van drie paar schoenen van verdachten, en schoensporen van drie paar schoenen op de plaats van een misdrijf. Kenmerken zijn bijvoorbeeld schoenmaat, merk, profiel. Wat is de bewijskracht van deze overeenkomsten? Wij kunnen gradaties aanbrengen in onze conclusie. Zie het als een weegschaal waar wij gewicht in leggen, wij kunnen aangeven hoe zwaar het gewicht is en in welke schaal het wordt geplaatst, maar het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen hoe de weegschaal staat.”

Het hele interview met Stoel lees je in de download hieronder.