Glasdatabank linkt splinters aan verdachten en delicten
Glassplinters kunnen aantonen of verdachten van gewelddadige overvallen of ram- en plofkraken op één of meerdere plaatsen delict zijn geweest.
Het Nederlands Forensisch Instituut en de politie ontwikkelden samen een databank om glassplinters snel met elkaar te kunnen vergelijken. In drie zaken linkte deze glasdatabank verdachten aan meerdere delicten. Het NFI en de politie begonnen bijna twee jaar geleden met het aanleggen van de databank. Inmiddels bevat deze nu zo’n honderdvijftig glasmonsters van ongeveer vijftig zaken.
Glassplinters blijven achter op kleding
Daders van overvallen op juweliers of ram- of plofkraken hebben bij hun aanhouding vaak glassplinters op hun kleding of in hun schoenzolen, bijvoorbeeld om dat ze de ruiten van een vitrine hebben ingeslagen. Deze glassplinters kunnen maandenlang blijven zitten en zijn met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar.
Glas heeft unieke samenstelling
Ieder glas heeft een unieke samenstelling door kleine verontreinigingen in de grondstoffen waarvan glas wordt gemaakt. Door de unieke samenstelling van glassplinters die bij een verdachte zijn aangetroffen te vergelijken met glas uit de databank, kan worden gekeken of dat glas van een eerder misdrijf afkomstig is.
Het NFI voert ieder jaar op het gebied van ram- en plofkraken zo’n twintig tot dertig vergelijkende glasonderzoeken uit, naast zo’n zeventig onderzoeken naar bijvoorbeeld inbraken, schietincidenten en aanrijdingen.
Politievakblad Blauw
Politievakblad Blauw sprak meerdere betrokkenen en besteedt in het nieuwe nummer uitgebreid aandacht aan de glasdatabank. Het hele verhaal lees je in download hieronder.