Australië en Vietnam nemen Bonaparte in gebruik
Na Interpol nemen ook Australië en Vietnam de identificatiesoftware Bonaparte in gebruik.
Vietnam gaat met de software tienduizenden slachtoffers van de Vietnamoorlog identificeren. Australië gebruikt de software voor de verbetering van identificatieonderzoek.
Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde de software in 2007 in opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bonaparte is in ontwikkeld voor grootschalig DNA-identificatieonderzoek. Inmiddels is de software doorontwikkeld en wordt nu ook gebruikt bij DNA-verwantschapsonderzoek voor de DNA-databank Vermiste Personen, bij Familial Searches (zoeken naar verwanten van een daderspoor) in de DNA-databank voor strafzaken en bij IND.
Australië: DNA-onderzoek optimaliseren
In Australië won de Stichting Neurale Netwerken (SNN) van de Radboud Universiteit met Bonaparte de aanbesteding die werd uitgeschreven voor verdere optimalisering van DNA-onderzoek in het land. Crimtrac (national information sharing service for Australian police) gaat Bonaparte gebruiken voor het vergelijken van DNA-profielen voor de DNA-databank voor strafzaken, voor Familial Searches, voor identificatieonderzoek en voor de vermiste personen databank. Het programma zal door alle federaties in Australië gebruikt gaan worden. Verwacht wordt dat er meer dan 200 gebruikers zullen zijn.
Vietnam: oorlogsslachtoffers identificeren
In Vietnam wordt Bonaparte ingezet voor ‘Project 150’. Een tienjarig project met als doel om minimaal 80.000 van de 650.000 onbekende slachtoffers van de Vietnamoorlog te identificeren. De Vietnamese Minister-President Nguyen Tan Dung startte het project, dat het grootste DNA-identificatieonderzoek ooit is.
Familiestambomen bouwen
Bonaparte maakt het mogelijk om slachtoffers te identificeren op basis van DNA. Bonaparte plaatst DNA-profielen binnen enkele minuten in familiestambomen. Vervolgens vergelijkt en berekent het systeem voor ieder slachtofferprofiel of dit past bij het DNA-profiel van de nabestaanden. De software is gebaseerd op Baysiaanse netwerken, waardoor de software flexibel en snel is en heel efficient de berekeningen voor het onderzoek doen.
Gebruikt bij vliegrampen
Het systeem werd door het NFI onder meer gebruikt bij de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Tripoli in 2010 en bij slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Daarnaast wordt het systeem gebruikt voor de identificatie van vermiste personen.
SMART Research BV, de commerciële spin-off bedrijf van SNN, is de samenwerking aan gegaan met Australië en Vietnam.
Vorig jaar nam Interpol de identificatiesoftware al in gebruik.