Internationaal congres forensische radiologie naar Nederland

Wetenschappers van over de hele wereld komen in mei naar Nederland om kennis uit te wisselen over (toekomstige toepassingen van) forensische radiologie en het visualiseren van plaatsen delict. Een deel van het congres bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is bedoeld voor mensen uit de strafrechtsketen.

Het is de vijfde keer dat het congres van 'the International Society for Forensic Radiology and Imaging (ISFRI)' plaatsvindt, maar voor het eerst dat het in Nederland wordt gehouden. Het thema is ‘Imaging crime scene 2.0’. Het congres vindt plaats van 12 tot en met 14 mei.

Forensische radiologie speelt een steeds grotere rol binnen forensisch onderzoek.

NFI-deskundigen

Verschillende deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) spreken op Society for Forensic Radiology and Imaging (ISFRI) dat mede wordt georganiseerd door Rick van Rijn. Hij is kinderradioloog bij het AMC en werkt één dag in de week als forensisch radioloog bij het NFI. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Forensische Radiologie, in het bijzonder de forensische kinderradiologie.

Roosje de Leeuwe is een van de twee forensisch archeologen van het NFI. Zij spreekt over de 3D-visualisatie van een exhumatie (opgraving van een stoffelijk overschot). Principal scientist Charles Berger van het NFI houdt een lezing over de interpretatie van bewijs en het toekennen van bewijskracht.

Forensische radiologie

Forensische radiologie speelt een steeds grotere rol binnen forensisch onderzoek. Zo wordt radiologie al ingezet om een inschatting te maken hoe letsels zijn ontstaan. “Engeland en Zwitserland zijn echt koplopers op het gebied van forensische radiologie, maar Nederland en ook Frankrijk hebben veel kennis in huis”, vertelt Van Rijn.

"Tijdens het congres vertellen vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld over de toekomstige toepassingen van forensische radiologie en het visualiseren van plaatsen delict.”

Inschrijven en volledige programma

Het congres is toegankelijk voor wetenschappers uit de forensische wereld en mensen uit de strafrechtketen zoals medewerkers van de rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de politie. Inschrijven kan op de website van ISFRI2016. Daar is ook het programma van het congres te downloaden.