Congres over veiligstellen sporen bij gevaarlijk incident

In Brussel komen 15 maart meer dan twintig partijen bijeen die samenwerken aan een Europese standaard werkwijze voor forensisch onderzoek na een incident waarbij vermoedelijk chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) middelen zijn gebruikt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) speelt hierin een coördinerende rol.

Het drie jaar durende project is halverwege en dus presenteren de partijen uit het consortium aan elkaar hoe ver zij zijn met de ontwikkelingen. Alle landen binnen de Europese Unie moeten vanaf de zomer van 2017 beschikken over deze werkwijze.

Het NFI geeft twee presentaties; één over 3D-visualisatie van een plaats delict en één over de zogenoemde GIFT toolbox. “Hierin zit alle kennis die nodig is om onderzoek te kunnen verrichten op een plaats delict waar CBRN-middelen zijn ingezet. We bekijken onder meer hoe we hoogwaardige methodes uit het lab kunnen inzitten op de crime scene”, Ed van Zalen- programmamanager CBRN bij het NFI – is coördinator van het project.