Nieuwe fase Co van Ledden Hulsebosch Centrum in forensisch onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) continueren hun samenwerking in het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC).

Vergroot afbeelding Logo Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC)
Beeld: ©Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC)

Met het ondertekenen van een hernieuwde overeenkomst zetten de partners hun samenwerking in het ontwikkelen van de forensische wetenschap in Nederland voor onbepaalde tijd voort. Het CLHC, vernoemd naar de Amsterdamse forensische pionier in het begin van de 20e eeuw, gaat hiermee een nieuwe fase in.

Voor de toekomst wil het CLHC zijn nationale en internationale netwerk verder ontwikkelen en interdisciplinair forensisch onderzoek stimuleren. Op korte termijn hopen CLHC-directeuren Maurice Aalders en Arian van Asten de Hogeschool van Amsterdam en de Faculteit Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit als CLHC-leden te kunnen verwelkomen.

Het CLHC-onderzoek zorgt voor innovaties in het plaats delict-onderzoek.

Acht succesvolle promoties

Van Asten stelt dat sinds de start in september 2013 de basis is gelegd voor een breed en succesvol forensisch wetenschappelijk programma. “We benutten de wetenschappelijke kennis in de academische instituten om nieuwe forensische methodes te ontwikkelen en inzichten te creëren. Omgekeerd betekent het forensisch wetenschappelijke onderzoek voor de instituten zelf een verrijking van hun kennisdomein.” Van Asten is behalve NFI-onderzoeker ook bijzonder hoogleraar Forensisch Analytische Chemie bij de UvA.

Aalders, AMC-wetenschapper en bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica, vult aan dat de koppeling van wetenschap en forensische expertise de afgelopen twee jaar tientallen onderzoeksprojecten heeft opgeleverd, grotendeels met externe financiering. Inmiddels zijn met een bijzondere matrix-aanpak al acht succesvolle forensische promoties gerealiseerd.

"Het CLHC-onderzoek zorgt voor innovaties in het plaats delict-onderzoek en leidt tot de introductie van nieuwe methodes, bijvoorbeeld voor de analyse van bloedspatpatronen en het dateren van biologische sporen”, aldus Aalders. Momenteel verrichten ruim 30 promovendi forensisch onderzoek met het accent op chemische, statistisch/criminalistische, biologische, digitale, biofysische, medische of radiologische aspecten.

Masteropleiding

De masteropleiding kent veel docenten die zelf forensisch-wetenschappelijk onderzoek doen in Amsterdam en Den Haag. In het tweede jaar van hun forensische masteropleiding leveren de studenten zelf een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijke onderzoek via een research-stage en literatuuronderzoek. “Met het CLHC bieden we onze meest getalenteerde en gemotiveerde studenten de kans om hun wetenschappelijke carrière met een forensisch promotieonderzoek voort te zetten” aldus Andrea Haker, directeur van de Master opleiding Forensic Science.