Onderwijs voor magistraten in Bulgarije en Roemenië

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de komende twee jaar in opdracht van Studiecentrum Rechtspleging (SSR) tien trainingsdagen over forensic awareness geven aan rechters en officieren van justitie in Roemenië en Bulgarije. Het project begon officieel op 1 februari 2016.

De SSR en NFI hebben voor het project EU-financiering gekregen uit het Justice Reform Programma. In de uitvoering werken de partijen samen met het National Institute for Justice (NIJ) in Bulgarije en het National Institute of Magistracy (NIM) in Roemenië. Het NFI en SSR stellen ook een naslagwerk samen met forensische kernbegrippen. De opleidingsinstituten in deze twee landen worden ondersteund met de ontwikkeling van hun curriculum ‘forensische expertise’.

De bruikbaarheid en effectiviteit van forensisch bewijs hangt niet alleen af van de kwaliteit van het onderzoek, maar ook van de kennis van de opdrachtgevers.

Forensic awareness

Forensisch bewijs krijgt een steeds grotere rol binnen het strafrecht. Maar forensisch onderzoek wordt door de technologische en wetenschappelijke vooruitgang ook steeds complexer. De bruikbaarheid en effectiviteit hangt niet alleen af van de kwaliteit van het onderzoek, maar ook van de kennis van de opdrachtgevers zoals politie, Openbaar Ministerie, rechters en advocaten.

Daarom wordt het steeds belangrijker dat rechters en officieren van justitie worden getraind in het begrijpen en benutten van de forensische (on)mogelijkheden. Dat stelt hen in staat om forensische rapporten te begrijpen en deskundigen inhoudelijk te kunnen bevragen.

Internationale samenwerking

Tijdens het project komen de magistraten meer te weten over de interpretatie van forensisch bewijs en de bewijswaardering en volgen ze diverse trainingen op het gebied van DNA, wapens en munitie, vingerafdrukken en biometrie. Ook wordt een bestaande e-learningmodule aangeboden over forensische expertise. Met dit project wordt ook de internationale samenwerking tussen de betrokken landen versterkt.

Kennis delen

SSR en het NFI werken al jaren samen in het opleiden van de Nederlandse rechterlijke organisatie. Met financiële steun van de Europese Commissie en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze nu in de gelegenheid om hun kennis te delen met de Roemeense en Bulgaarse collega’s. Voor de Nederlandse experts is dit een unieke kans om niet alleen kennis over te dragen, maar zelf ook kennis te maken met Bulgaarse en Roemeense collega’s en hun rechtssystemen.