Ruim 250 DNA-onderzoeken vertraagd

De afdeling Humane Biologische Sporen (HBS) van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een werkvoorraad van 269 DNA-onderzoeken waarbij de afgesproken levertijd in de meeste gevallen met maximaal drie maanden wordt overschreden. De afdeling verwerkt gemiddeld ca. 1.000 DNA-onderzoeken per week. Het NFI zet tijdelijk extra capaciteit in om al deze onderzoeken uiterlijk 15 maart 2016 te rapporteren.

Prioritering door opdrachtgevers

Indien de opleverdatum voor opdrachtgevers onoverkomelijk is, bijvoorbeeld wegens een geplande zittingsdatum, kunnen zij dit aangeven. Het NFI houdt zoveel als mogelijk rekening met concrete deadlines bij het prioriteren en verdelen van werkzaamheden.

Oorzaken

Het NFI bevindt zich in een overgangsfase ten aanzien van de reorganisatie waarbij het afgelopen jaar al mensen zijn uitgestroomd. Vacatures kunnen niet snel genoeg worden opgevuld wegens de uitgestelde reorganisatie en de afdeling HBS kampt bovendien met uitval van werknemers als gevolg van ziekteverzuim. Daarnaast is er in de kerstperiode een onvoorziene hoge instroom van zaken geweest. Deze samenloop van omstandigheden heeft tot de ontstane situatie geleid.