Bela Kubat aanvaardt eerste leerstoel forensische pathologie

Professor dr. Bela Kubat heeft op vrijdag 11 december haar benoeming als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht aanvaard. Zij bekleedt hiermee de eerste Nederlandse leerstoel voor forensische pathologie. Kubat is forensisch patholoog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Tijdens haar oratie hield Kubat een pleidooi voor forensische pathologie als bijzonder aandachtsgebied binnen het specialisme klinische pathologie. De opdracht van de leerstoel is gericht op het geven van onderwijs binnen de geneeskunde faculteit. Enerzijds om toekomstig medisch personeel bij te scholen in het tijdig signaleren van misdrijven als mishandeling, zodat een dramatische escalatie kan worden voorkomen. Anderzijds om deze wetenschap in te bedden in universitaire onderwijsprogramma’s. Bijvoorbeeld om de diagnostische middelen en innovaties van de universiteit aan te wenden voor de verdere professionalisering van het vakgebied forensische pathologie.

Een kritische noot die Kubat tijdens haar oratie plaatste, is het gebrek aan aandacht van de overheid voor de invoering van medisch forensische vakken binnen geneeskunde faculteiten en voor de financiering van research. Kubat hoopt met deze leerstoel het vakgebied stevig op de kaart te zetten en een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van forensisch medische wetenschappen.