Zeno Geradts aanvaardt hoogleraarschap

Er zijn betere en snellere forensische onderzoeksmethoden nodig om de steeds groeiende hoeveelheid multimedia als bewijs in een strafzaak te kunnen blijven gebruiken. Dat stelde wetenschapper Zeno Geradts donderdag 12 november in zijn inaugurale rede met de titel ‘Evidence from big multimedia data’.

Geradts werkt sinds 1992 als digitaal forensisch wetenschapper bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Sinds september 2014 is hij bijzonder hoogleraar Forensic Data Science. De bijzondere leerstoel is verbonden aan het Instituut voor Informatica van de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Toename data

“De hoeveelheid multimedia in de samenleving neemt snel toe. Door toenemend gebruik van digitale devices als smartphones, camera’s en cloudsystemen, maar ook geo-imaging satellieten, is dit voor forensisch onderzoek met standaard software niet meer goed te verwerken”, hield Geradts zijn toehoorders voor.

“Ook nieuwe opslagformaten, de ontwikkelingen in nieuwe apps, als ook de snelheid van de verandering daarin, zorgen ervoor dat het vinden van bewijs uit de hoeveelheid data, het zoeken naar een speld in de hooiberg is.”

Het NFI ontwikkelde samen met de Nationale Politie het big data platform Hansken. Dit platform maakt het mogelijk nieuwe zoek- en analysemethodes verder door te ontwikkelen en in te zetten zodat onderzoek aan grote hoeveelheden data, waaronder ook video- en fotobestanden – mogelijk wordt.

Tijdwinst en kwaliteit

Het werk van Geradts moet uiteindelijk leiden tot kwaliteits- en tijdwinst. “De hoeveelheid nieuwe (open source) methodes die beschikbaar komen voor het doorzoeken van data neemt snel toe. De wens is om deze zo snel in de forensische praktijk te kunnen inzetten, zodanig dat ze betrouwbaar en begrijpelijk zijn voor de rechtspraak.”

Een van de projecten onder leiding van Zeno Geradts - en Marcel Worring van de UvA - is een onderzoek van buitenpromovendus Floris Gisolf bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de snelle analyse van grote hoeveelheden beeldmateriaal na een ongeval. Daarbij wordt onder meer gekeken naar nieuwe ontwikkelingen voor inhoudelijke analyse van beelden, video's en teksten om deze sneller te verwerken.