'MH17 – De thuisreis' beschrijft identificatieonderzoek vanuit nabestaanden en onderzoekers
Het boek ‘MH17-De thuisreis’ is vandaag verschenen. Het boek kijkt aan de hand van persoonlijke verhalen terug op het grootste identificatie-onderzoek uit de Nederlandse geschiedenis.
In het boek komen zowel nabestaanden als onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan het woord.
Impact van onderzoek op nabestaanden
Ria van der Steen, die haar ouders verloor door het neerstorten van vlucht MH17, schreef het voorwoord van het boek. Ze beschrijft hoe een onbezorgd ‘tot ziens’ veranderde in een abrupt ‘vaarwel’ en wat de identificatie van haar ouders met haar deed. Welke impact het uitblijven van een identificatie heeft, vertelt Piet Ploeg. Zijn broer is één van de twee slachtoffers die niet is geïdentificeerd.
Grote drijfveer onderzoekers
In de verhalen van de onderzoekers staat hun grote drijfveer centraal; hoe ze al het mogelijke deden om de slachtoffers hun naam terug te geven en de nabestaanden hun dierbaren.
Een algemene uitleg over het onderzoeksproces dat binnen een grootschalig DNA-identificatieonderzoek wordt doorlopen, wordt aan het einde van het boek gegeven.
Deel opbrengst naar goed doel
‘MH17 – De thuisreis’ is geschreven door Lex Meulenbroek, DNA-deskundige bij het NFI, en schrijver Paul Poley. Het boek verschijnt bij uitgeverij Thoeris en is verkrijgbaar in de boekhandel. Een deel van de opbrengst van het boek komt ten goede aan een MH17-gerelateerd goed doel.