Boek over interpretatie resultaten chemisch brandonderzoek
Chemisch branddeskundige Jeanet Hendrikse van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een boek geschreven voor vakgenoten over het moeilijkste onderdeel van het chemisch brandonderzoek: de interpretatie van de onderzoeksresultaten.
hemisch branddeskundigen onderzoeken brandresten op de aanwezigheid van een ontbrandbare vloeistof die als brandversnellend middel de brand kan hebben veroorzaakt of verhevigd. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om vloeistoffen als spiritus, benzine, terpentine en diesel.
Identifying Ignitable Liquids in Fire Debris
In ‘Identifying Ignitable Liquids in Fire Debris’ beschrijven Hendrikse en co-auteurs Michiel Grutters en Frank Schäfer (Bundeskriminalamt) welke aspecten de resultaten van het onderzoek aan brandresten beïnvloeden (en hoe), wat de chemische kenmerken van ontbrandbare vloeistofproducten zijn (en waarom) en welke kenmerken aangetoond dienen te worden voor een positieve identificatie.
“Met deze kenmerken reiken we handvatten uit aan collega chemisch branddeskundigen die ze kunnen gebruiken in de interpretatiestap van het chemisch brandonderzoek”, aldus Hendrikse.
Productieproces
Door variatie in onder andere grondstoffen en productieprocessen kan de samenstelling van een ontbrandbare vloeistof, van partij tot partij verschillen. “Daarom is het zo belangrijk dat een chemisch branddeskundige weet hoe ontbrandbare vloeistoffen worden geproduceerd en wat de productkarakteristieken zijn, om ze tussen de ‘troep’ die vrijkomt uit brandresten nog te kunnen herkennen”.
Elsevier
Het boek (142 pagina’s, Engelstalig) is geschreven voor vakgenoten en sinds kort te bestellen via de Elsevier Store.