NFI biedt kennis bij opsporing van vermiste personen

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de International Commission on Missing Persons (ICMP) gaan de komende jaren samenwerken. Daarvoor is onlangs een Memorandum of Understanding getekend.

De intergouvernementele organisatie ICMP is wereldwijd de enige organisatie die zich exclusief richt op de identificatie van personen die vermist raakten door oorlog, mensenrechtenschendingen, rampen of georganiseerde criminaliteit. Het ICMP maakt zich hard voor de opbouw van rechtstaten in vele landen en de ontwikkeling van wetgeving en technische expertise voor het lokaliseren en identificeren van vermiste personen.

Doorbraken

Het NFI gaat hiervoor forensische kennis en expertise leveren. Kees Möhring, directeur externe relaties NFI: “ICMP is een ervaren instituut met een uitmuntende reputatie. Net als het NFI, is het ICMP gespecialiseerd in DNA-identificaties. Deze samenwerking kan nieuwe innovatieve doorbraken opleveren.”

“Beide organisaties kunnen van elkaars kracht profiteren. Het ICMP blijft zich wereldwijd inzetten om landen te helpen bij het identificeren van vermiste personen. We kijken daarom uit naar de samenwerking met het NFI”, stelt directeur-generaal Kathryne Bomberger van het ICMP.

ICMP in Den Haag

De ICMP werd in 1996 door de VS opgericht. De commissie heeft na de Balkanoorlog een belangrijke bijdrage geleverd aan het opsporen van vermiste personen, onder meer in Srebrenica. Onlangs tekende het ICMP een verdrag met Nederland om het hoofdkantoor in Den Haag te vestigen.