NFI traint wildlife rangers in Botswana

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken is het NFI sinds vorig jaar actief in Botswana bij het terugdringen van stroperij van bedreigde diersoorten (Wildlife Crime). De bijdrage van het NFI is gericht op het verbeteren van het forensisch onderzoek bij wildlife crime-zaken.

Het ministerie van Economische Zaken stelt € 800.000 euro beschikbaar tot 2016. Een deel van dit budget wordt ingezet om de identificatie van diersoorten te verbeteren en een achterstand bij deze onderzoeken in Zuid-Afrika terug te dringen.

Verbeteren PD-onderzoeksvaardigheden

Het grootste deel van het budget is bestemd voor het vergroten van het forensisch bewustzijn én de PD-onderzoeksvaardigheden van de wildlife rangers in Botswana. In overleg met het Department of Wildlife and National Parks (DWNP) in Botswana is een op maat gesneden trainingsprogramma opgezet. Hierbij is samengewerkt met de Politie Academie en het Southern African Wildlife College (SAWC).

Zo’n 350 rangers zullen dit trainingsprogramma volgen waarbij ze zowel theorie als praktijklessen zullen volgen. Verder wordt een groep van 24 rangers opgeleid om een PD-onderzoek te leiden en volgens de regels der kunst te verrichten. Tot slot worden onder meer officieren van justitie en rechters bekend gemaakt met de doelen en opbrengsten van het trainingsprogramma.

Na een periode van voorbereiding is deze zomer een eerste pilottraining gehouden in Botswana. Twee sporendeskundigen van het NFI hebben samen met medewerkers van het SAWC in Maun (Botswana) een eerste training Forensisch Bewustzijn gegeven aan een groep van 20 rangers. Deze pilot is succesvol verlopen. Het trainingsprogramma wordt op dit moment verder uitgerold en loopt tot eind 2016.

Conferentie over wildlife crime

Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken organiseert een internationale conferentie over wildlife crime in Nederland organiseert. Dat maakt ze vrijdag bekend in een speech bij de installatie van de Wildlife Justice Commission, die regeringen zal ondersteunen in het opsporen en berechten van stropers.