50.000e verdachte gevonden via DNA-databank

De 50.000e match tussen sporen en personen vond onlangs plaats in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Dit betekent dat er sinds de start van de DNA-databank in 1997 in totaal voor 50.000 delicten een verdachte is geïdentificeerd of een verdenking werd bevestigd.

Door verruiming van de wetgeving zijn in de loop der jaren steeds meer personen in de DNA-databank opgenomen. Hierdoor neemt de frequentie waarmee de databank matches vindt verder toe. Op dit moment matchen wekelijks de DNA-profielen van meer dan 100 sporen en personen met elkaar.

Meer dan helft van sporen matcht met persoon

In 2014 leverde 54% van de sporen die in de DNA-databank zijn opgenomen een match op met een persoon. In 2006 gebeurde dat nog maar bij een derde van de sporen.

Ongeveer 30% van de spoor-persoon matches in 2014 vonden plaats direct na opname van het spoor in de DNA-databank. Bij de overige 24% gebeurde dat op een later tijdstip, toen de met het spoor matchende persoon in de DNA-databank werd opgenomen.

Doorbraken in oude zaken

Er kan soms een lange tijd zitten tussen de opname van een spoor en de match met de persoon die het spoor achterliet. In de Puttense Moordzaak duurde dit 14 jaar. In de zaak van Andrea Luten vond de match na 17 jaar plaats. En in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter gebeurde dat zelfs pas na 19 jaar.

Internationale matches

Nederland vergelijkt de DNA-profielen in de DNA-databank voor strafzaken ook met de DNA-profielen in 21 Europese databanken. Dit heeft inmiddels tot ruim 3.500 internationale matches geleid tussen sporen in de Nederlandse DNA-databank en personen in één van de betreffende buitenlandse DNA-databanken. Het komt daarbij regelmatig voor dat een persoon in meerdere Europese DNA-databanken blijkt te zijn opgenomen.