NFI-wetenschapper benoemd tot bijzonder hoogleraar Wiskunde voor Forensische Genetica

Per 1 september is dr. Klaas Slooten benoemd tot bijzonder hoogleraar Wiskunde voor Forensische Genetica verbonden aan de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

De benoeming is voor een dag in de week en heeft in eerste instantie een looptijd van vijf jaar. Het is daarmee een voortzetting en versterking van de samenwerking met de VU, waar Slooten ook nu al een dag per week onderzoek en onderwijs verzorgt. Het onderzoek richt zich op de toepassing van wiskunde en statistiek bij DNA-onderzoek, met als vertrekpunt verwantschapsonderzoek. 

Verwantschapsonderzoek wordt toegepast bij strafrechtelijk onderzoek (familial searching) en bij identificaties. Naast zijn onderzoek verzorgt Slooten voor het VU Honours Programme het college ‘The use of statistics in legal court cases’. In de toekomst zal Slooten meer onderwijs verrichten aan de VU.

MH17, Tripoli en Vaatstra 
Slooten werkt binnen het NFI bij de afdeling Humane Biologische Sporen als statisticus en deskundige DNA-verwantschapsonderzoek. Zijn werk in samenwerking met de VU richt zich op DNA-verwantschapsonderzoek en het optimaliseren van zoekstrategieën in forensische DNA-databanken, zoals het bepalen van de meest efficiënte methode voor familial searching en het onderzoek van mogelijkheden om deze techniek ook te kunnen toepassen op suboptimale DNA-sporen.

Slooten is binnen het NFI verantwoordelijk voor het implementeren van het computerprogramma Bonaparte. Deze speciale software wordt gebruikt voor grootschalig verwantschapsonderzoek in het kader van strafzaken, identificatie van vermiste personen en identificatie van slachtoffers na rampen. Slooten was bijvoorbeeld direct betrokken bij de onderzoeken naar de vliegrampen met de MH17 en in Tripoli in 2010, en naar de moord op Marianne Vaatstra.

Negen bijzonder hoogleraren 
Bijzonder-hoogleraar posities zijn essentieel om samenwerking met de beste universiteiten tot stand te brengen en te bouwen aan een academisch forensisch onderzoeksprogramma in Nederland. Op dit moment bekleden negen NFI medewerkers een positie als bijzonder hoogleraar.