Bijna 1000 festivalgangers helpen NFI aan data over dadersporen

Bijna duizend Lowlandsgangers hebben afgelopen weekeinde in totaal 540 keer een forensische experiment uitgevoerd in de tent van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De data die de onderzoeken hebben opgeleverd, worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar waar daders sporen achterlaten.

Het NFI was één van de tien partijen die werden geselecteerd om wetenschappelijke experimenten te mogen uitvoeren op Lowlands Science. In totaal 978 bezoekers namen deel aan een van de twee experimenten. De onderzoekers van het NFI krijgen hiermee meer inzicht in de overdracht van DNA-sporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar wel een DNA-profiel van een dader kunnen opleveren.

Experimenten 540 keer uitgevoerd

Bij het eerste experiment moesten de deelnemers de handen van een pop vastbinden met touw of tape. 138 Personen deden dat met touw, 60 personen gebruikten tape. Bij het tweede experiment vroegen de onderzoekers van het NFI of de festivalgangers elkaar binnen korte tijd wilden verslepen. Dit experiment werd 342 keer uitgevoerd door twee en soms drie personen tegelijk.

Resultaten onderzoeksdata

De deelnemers van de experimenten moesten hun handen insmeren met een gel, die oplicht onder een UV-lamp. Zo konden de onderzoekers exact zien waar de sporen zich voornamelijk bevonden en werd dit direct vastgelegd.

Het NFI heeft tijdens de drie festivaldagen veel onderzoeksdata verzameld. Onderzoekers analyseren deze gegevens in de komende maanden. De eerste bevindingen hopen zij in november te kunnen presenteren.