Vermiste Urker visser na bijna 50 jaar geïdentificeerd

Het onderzoek naar de identiteit van ongeïdentificeerde slachtoffers heeft geleid tot de identificatie van een bemanningslid van het Urker vissersschip UK 91 dat in 1968 verging. Het gaat om de toen 28-jarige Albert Zwaan, die als een van de vijf bemanningsleden op het schip meevoer. Het Nederlands Forensisch Instituut voerde in opdracht van het Landelijke Bureau Vermiste Personen van de politie DNA-verwantschapsonderzoek uit. Dit leidde tot een match.

Eerder dit jaar stelden het coldcaseteam van de politie en onderzoekers van het NFI familieleden van 32 vermiste vissers in de gelegenheid om DNA-materiaal af te staan. Familieleden van Zwaan hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Hun DNA-profielen zijn op het NFI vergeleken met het genetisch materiaal in de databank voor vermiste personen. 

Eerdere identificaties
De identificatie maakt deel uit van een groot project om de zevenhonderd ongeïdentificeerde slachtoffers die in Nederland liggen begraven alsnog een naam te geven. In dit project kunnen nabestaanden van vermiste personen DNA afstaan, dat het NFI vergelijkt met ongeïdentificeerde, aangespoelde personen. Het project richt zich naast vissers ook op andere slachtoffers die niet van de Noordzee of aangrenzend water zijn teruggekomen. 

Identificatie
DNA wordt doorgegeven van ouder op kind. Hierdoor komt het DNA-profiel van familieleden meer overeen dan DNA-profielen van niet-verwante personen. DNA-profielen van eerstegraadsfamilieleden lijken meer op elkaar, dan van verdere familieleden. 
Bij DNA-afname haalt een politiemedewerker een paar keer een borsteltje langs de binnenkant van de wangen. Het NFI maakt hiervan een DNA-profiel. Het afgenomen DNA-materiaal wordt alleen vergeleken met DNA-profielen van onbekende personen die zijn opgeslagen in de Nederlandse DNA-databank Vermiste Personen.