Beantwoording Kamervragen over politie en NFI

Minister G.A. van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag 24 juni Kamervragen beantwoord over de afspraken tussen de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over sporen die kunnen worden ingestuurd.

De ervaring is dat de vraag naar forensisch onderzoek altijd groter is dan het aanbod dat het NFI kan genereren, ongeacht het budget. Er zullen dan ook altijd scherpe keuzes gemaakt moeten worden door politie en het Openbaar Ministerie (OM) bij het insturen van sporen.

Service Level Agreement
Hiervoor bestaat de zogenoemde Service Level Agreement (SLA), waarin plafondafspraken zijn gemaakt over de door het NFI te leveren capaciteit. Deze SLA wordt jaarlijks afgesloten. In het klantenplatform NFI wordt periodiek tussen het de politie, het OM en het NFI overleg gevoerd over de uitputting van de SLA en kan deze waar nodig worden bijgestuurd.

Prioriteiten
Als de politie en het OM van mening zijn dat een zaak spoedeisend is en prioriteit moet krijgen, kunnen zij te allen tijde besluiten de zaak bij het NFI voorrang te geven.

Lees de hele beantwoording via de download.