Tweede match in DNA-verwantschapsonderzoek slachtoffers Watersnoodramp

Het onderzoek naar de identiteit van onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953 heeft voor een tweede keer tot een identificatie geleid.

Dit blijkt uit het DNA-verwantschapsonderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in opdracht van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie uitvoerde.

Nichten identificeren tante

Het onderzoek toont een familieband aan tussen twee nabestaanden en één van de onbekende slachtoffers. De nabestaanden, twee vrouwen van 54 en 61 jaar uit Zeeland, stonden hun DNA-materiaal voor verwantschapsonderzoek af. Vergelijking van de profielen in de DNA-databank voor vermiste personen leidde na uitgebreid DNA-onderzoek tot een match tussen de twee nichten en hun overleden tante Maatje Verhelst. Zij kwam tijdens de ramp op 38-jarige leeftijd om het leven.

Uitgebreid DNA-onderzoek

Bijzonder aan de tweede identificatie is het feit dat deze tot stand is gekomen op basis van de DNA-profielen van tweedegraads familieleden, die een lagere overeenkomst hebben dan de DNA-profielen van eerstegraads familieleden. In dit geval kon de verwantschap toch worden aangetoond doordat het DNA-materiaal van twee nichten beschikbaar was en het NFI de DNA-profielen op dertig punten met elkaar kon vergelijken, in plaats van op de standaard vijftien punten. Had er maar één nicht van het slachtoffer DNA afgestaan, dan was er alleen een zwakke aanwijzing voor een familieband geweest.

Begraven onder monument

Maatje Verhelst lag als onbekende dode op een bijzondere plek begraven. Bewoners van Ouwerkerk vertelden de politie en de gemeente dat zich onder het Watersnoodmonument op de begraafplaats een graf bevond. Bij de gemeente was dit niet bekend. Tijdens onderzoek door de politie in december 2013 werd het graf gevonden met daarin de stoffelijke resten van een vrouw. Deze vrouw is nu geïdentificeerd als Maatje Verhelst.

Afsluiting

Het nieuws van de tweede identificatie werd donderdag 18 juni bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De gemeente Schouwen-Duiveland, politie, NFI en nabestaanden waren daar aanwezig om het project, dat tot doel heeft om de onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp hun naam terug te geven, formeel te beëindigen.