Jaarverslag NFI 2014 gepubliceerd

Het jaarverslag 2014 van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is online beschikbaar.

In het jaarverslag, een interactieve infographic, is te zien dat het NFI in 2014 ruim 56.000 onderzoeken heeft uitgevoerd in opdracht van de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

MH17

In de tweede helft van 2014 heeft het NFI een DNA-verwantschapsonderzoek van ongekende omvang uitgevoerd als onderdeel van de identificatie van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Instroombeperking en uitbesteding

Vanwege de omvang van dit onderzoek is met politie en OM een tijdelijke instroombeperking voor regulier DNA-onderzoek afgesproken. Ook zijn DNA-onderzoeken uitbesteed aan andere forensische labs. Dit verklaart de daling van het aantal geleverde producten van de afdeling DNA-onderzoek ten op zichte van 2013.

DNA-bepalingen MH17 niet in jaarverslag

De DNA-onderzoeken die in het kader van de ramp met vlucht MH17 door het NFI zijn uitgevoerd, zijn niet bij het totaal aantal geleverde producten opgeteld, omdat deze buiten de jaarlijkse productieafspraken met politie en OM vallen. Het gaat hier in 2014 om circa 2000 afgeronde DNA-bepalingen.

Stijging geleverde producten

Bij de deskundigheidsgebieden Microsporen, Forensisch Chemisch Onderzoek en Digitale Technologie en Biometrie steeg het aantal geleverde producten ten opzichte van 2013.

Levertijd naar 14 dagen

De instroombeperking en uitbesteding op de afdeling DNA-onderzoek heeft geleid tot een gemiddeld iets langere totale levertijd van 14 dagen. In 2013 bedroeg de totale levertijd 13 dagen.