Interpol neemt NFI-software Bonaparte in gebruik

De internationale politieorganisatie Interpol gaat gebruikmaken van identificatiesoftware die de Radboud Universiteit in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelde.

Interpol wil met ‘Bonaparte’ forensische ondersteuning gaan bieden aan lidstaten bij de identificatie van vermiste personen of slachtoffers van een ramp. De ingebruikname van Bonaparte maakt onderdeel uit van een bredere samenwerking tussen Interpol en het NFI.

Tripoli en MH17

Bonaparte speelt een belangrijke rol bij het identificeren van de slachtoffers van de vliegramp van Malaysia Airlines vlucht MH17 en werd ook ingezet bij identificatie van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli in 2010. Daarnaast kan het systeem worden gebruikt bij de identificatie van vermiste personen.

De lidstaten kunnen DNA-profielen van slachtoffers en familieleden insturen aan Interpol. Bonaparte plaatst de DNA-profielen binnen enkele minuten in familiestambomen. Vervolgens vergelijkt en berekent het systeem voor ieder slachtofferprofiel of dit past bij het DNA-profiel van de nabestaanden. Het eigen systeem van Interpol bood deze mogelijkheid nog niet.

Overeenkomst

Interpol kondigde de ingebruikname van Bonaparte in november 2013 aan tijdens de ‘7th International DNA User’s Conference for Investigative Officers’. Kort daarvoor bezocht toenmalig secretaris-generaal van Interpol, Ron Noble, het NFI om de mogelijkheden tot technische ondersteuning te bekijken.

Inmiddels is de overeenkomst een feit en zal Interpol de komende vijf jaar gebruik kunnen maken van het softwaresysteem.