Professor en radioloog Van Rijn spreekt oratie uit

Professor Rick van Rijn heeft vrijdag 22 mei zijn oratie uitgesproken aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In zijn inaugurale rede met als titel ‘Elementary, my dear Röntgen’ hield hij onder meer een kritische beschouwing op de rol van de forensisch radioloog.

Ook ging hij in op de wijze van forensische interpretatie van radiologisch onderzoek en waar de uitdagingen voor dit vakgebied liggen. “Het vakgebied is nog volop in beweging en ontwikkeling en er is nog veel onderzoek nodig naar bewijskracht”, aldus Van Rijn in zijn oratie.

Forensische radiologie is een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar steeds vaker vindt een CT- of MRI-scan plaats voorafgaand aan een sectie. “Het voordeel is dat het lichaam intact blijft. Sporen blijven daardoor behouden. Ook kan een patholoog veel gerichter onderzoek doen, wanneer scans afwijkingen aantonen.”

Bijzondere leerstoel
Van Rijn bekleedt bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) de bijzondere leerstoel ‘Forensische Radiologie in het bijzonder de forensische kinderradiologie’. Hij heeft als taak de wetenschappelijke waarde van het vakgebied radiologie in het juridisch proces te onderbouwen. Ook geeft hij onderwijs aan onder andere de UvA.

Forensische radiologie
Radioloog Van Rijn is daarnaast als deskundige verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hier analyseert hij radiologische beelden in zaken waar mogelijk sprake is van (kinder-)mishandeling. Hij werkt hierbij nauw samen met onder andere de forensisch artsen en pathologen.

Carrière
In 1994 studeerde Van Rijn (1967) aan de Faculteit der Geneeskunde van de Erasmus Universiteit af in de Geneeskunde. Hij voltooide vier jaar later zijn proefschrift ‘Radiological strenght of assessment of the proximal femur’. Van Rijn rondde zijn opleiding tot radioloog in 2003 af en werkt sindsdien als kinderradioloog bij het Emma Kinderziekenhuis AMC.