Software engineer NFI benoemd tot lector Zuyd Hogeschool

Software engineer Jeroen van den Bos van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is op 1 mei 2015 benoemd tot Lector Geautomatiseerd Digitaal Forensisch Onderzoek aan de Zuyd Hogeschool.

Het gebruik, de omvang en de diversiteit van digitale informatie groeien razendsnel. Steeds meer mensen gebruiken steeds meer digitale apparatuur op steeds meer verschillende manieren.

Complex

De razendsnelle groei van digitale sporen in combinatie met het ontstaan van steeds nieuwe vormen van digitale misdaad en de continu groeiende dreiging van hackers maken het digitaal forensisch onderzoek enorm belangrijk, maar ook ontzettend complex.

Automatisering onderzoeksmethoden

Doel van het lectoraat is om op basis van de behoefte uit de praktijk technische oplossingen te ontwikkelen om digitaal forensisch onderzoek beter, sneller en goedkoper te verrichten door middel van automatisering. Dit is noodzakelijk om het digitaal forensisch onderzoek in de toekomst uitvoerbaar te houden.

Nieuwe en veranderende sporen

Van den Bos gaat zich vooral bezig houden met de flexibilisering van forensische software, zodat onderzoekers wijzigingen eenvoudiger en sneller kunnen doorvoeren. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat forensische software nieuwe en veranderende sporen kan herkennen. Telkens als een smartphone aangeeft dat er een update voor een app beschikbaar is, moet het NFI de analysesoftware aanpassen aan deze nieuwe sporen. Van den Bos werkt aan de automatisering van dit proces.

Engineers van de toekomst opleiden

Naast het laten uitvoeren van onderzoek heeft Van den Bos als lector de taak om het onderwijs verder te ontwikkelen, zodat studenten worden opgeleid tot engineers die forensische software kunnen bouwen en voorbereid zijn op de toekomst van hun vakgebied.

Over Van den Bos

Jeroen van den Bos werkt sinds 2002 bij het NFI. Hij doet onderzoek naar geavanceerde methoden en technieken om forensische software te implementeren en onderhouden. Hij is aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op de toepassing van model-gedreven software engineering-technieken in het forensisch domein.

Van den Bos zal de komende vier jaar twee dagen per week werkzaam zijn bij Zuyd Hogeschool en drie dagen per week onderzoek verrichten bij het NFI.