Professor Didier Meuwly sprak oratie uit

Prof. dr. Didier Meuwly heeft donderdag 16 april aan de Universiteit van Twente (UT) zijn inaugurele rede uitgesproken. Deze had als titel ‘Forensic Biometrics: intelligence links, investigative lists and strength of evidence from a biometric trace’.

De in Zwitserland geboren Meuwly (1968) is bijzonder hoogleraar van de nieuw opgerichte leerstoel Forensische Biometrie binnen de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety van het Centre for Telematics and Information Technology (CITT) van de UT. Hij geeft college over forensische biometrie binnen verschillende masteropleidingingen van de faculteit EWI.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vervult Meuwly de functie van principal scientist.

Forensische biometrie

De universiteit en het NFI hebben een gezamenlijk onderzoeksprogramma dat zich richt op vingerafdrukherkenning en de toepassing van biometrie in forensische zaken. De UT is de enige academische instelling in Nederland die structureel onderzoek doet naar forensische biometrie.

Forensische biometrie kan worden ingezet om personen te individualiseren en te identificeren. Er zijn verschillende biometrische sporen zoals vingersporen, camerabeelden of opgenomen gesprekken.

Meuwly werkt aan een gevalideerde automatische interpretatiemethode voor dit soort sporen. Deze methode baseert zich op statistiek, in plaats van op basis van kennis en ervaring van deskundigen.

Oratie

In zijn oratie ging Meuwly in op de toepassing van biometrische herkenning en de mogelijkheden hiervan. Daarnaast sprak Meuwly over het goed borgen van de privacy van personen.