Boek over ontwikkeling forensische archeologie gepresenteerd

Forensische archeologie heeft zich in Europa sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw sterk ontwikkeld. Experts voeren dat onderzoek in ieder land op hun eigen specifieke wijze uit. Forensisch archeoloog Mike Groen van het Nederlands Forensisch Instituut is een van de editors van het boek ‘Forensic Archaeology: A Global Perspective’, waarin deze methodes zijn gebundeld.

De presentatie van het boek vindt donderdag 2 april plaats bij het NFI. Het eerste exemplaar van het boek wordt dan uitgereikt aan het International Criminal Court (ICC) in Den Haag. Groen overhandigt hier een exemplaar van het boek aan Herman von Hebel, chef griffie van het ICC.

Forensische archeologie

Bij het NFI werken twee forensisch archeologen. Zij proberen op een plaats delict aan de hand van materiële overblijfselen het verleden te reconstrueren. De forensisch archeologen zijn nauw betrokken bij het opgraven van en zoeken naar gefragmenteerde of begraven lichamen en het dateren van botmateriaal.

“De methodes die in Europa worden gebruikt, zijn heel erg verschillend. De achtergronden van de experts variëren bovendien. In Nederland hebben wij ons als archeoloog forensisch gespecialiseerd. In andere landen specialiseren bijvoorbeeld politieagenten zich”, legt Groen uit.

Wens tot meer samenwerken

Forensische archeologie heeft zich sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld. “De methodes zijn verfijnd in Zuid-Amerika, tijdens onderzoek naar massagraven. Eind jaren 80 is het vakgebied van forensische archeologie overgekomen naar Europa en heeft zich steeds verder ontwikkeld en verspreid.”

In 2012 vond bij het NFI een bijeenkomst plaats waar forensisch archeologen uit heel Europa de wens uitspraken meer samen te werken. Misdaad stopt immers niet bij de grenzen van een land. Bijvoorbeeld in Duitsland verkregen bewijsmateriaal moet wel standhouden bij een Nederlandse rechtbank. “Als je nauwer wilt samenwerken, moet je wel van elkaar weten hoe het in de verschillende Europese landen werkt. Het idee voor het boek is toen ontstaan.”

Massagraven en repatriëring

Het boek bespreekt de verschillende forensisch archeologische contexten aan de hand van waargebeurde onderzoeken. Zo komen onder meer het onderzoek naar massagraven in het voormalig Joegoslavië en de repatriëring van Amerikaanse soldaten uit de Korea-oorlog aan de orde.

Bestellen

Forensic Archaeology: A Global Perspective (616 pagina’s) is volledig in het Engels en in de loop van april 2015 te bestellen via uitgever Wiley Blackwell.