NFI en Universiteit van Lausanne zoeken samenwerking

Wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en van de Universiteit van Lausanne komen dinsdag en woensdag samen, om te verkennen op welke gebieden zij kunnen samenwerken.

Het NFI organiseert het mini-symposium ‘Beyond the Source’, waarin het instituut en de universiteit aan elkaar laten zien aan welke innovaties ze werken om te achterhalen wanneer en hoe sporen op een plaats delict terecht zijn gekomen.

De delegatie uit Lausanne die het NFI bezoekt staat onder leiding van professor Christophe Champod. “De forensische opleiding van de universiteit van Lausanne is vooraanstaand in de wereld en professor Champod is een van de meest toonaangevende forensische wetenschappers”, zegt NFI-wetenschapper Reinoud Stoel die het symposium organiseert.

Beyond the Source

De naam van het mini-symposium – Beyond the Source – is ook de naam van een van de zeven innovatieprogramma’s van het NFI. “Binnen dit programma ontwikkelen we – in co-creatie met de politie en het Openbaar Ministerie – methoden om uitspraken te doen met betrekking tot wanneer en hoe sporen op een plaats delict zijn terechtgekomen”, legt Stoel uit.

Deze methoden kunnen de strafrechtsketen helpen bij de reconstructie van een misdrijf. “Ze helpen vragen te beantwoorden naar waar, wanneer en hoe iets is gebeurd, en kunnen daarmee een belangrijke aanvulling zijn op de uitspraken met betrekking tot wie of wat de bron is van een spoor.”

Discussie

Tijdens het tweedaags symposium presenteren NFI onderzoekers van verschillende onderzoeksgebieden de innovaties waar zij aan werken binnen het innovatieprogramma ‘Beyond the Source’. “Er is ook ruim tijd gereserveerd om met elkaar in discussie te gaan en te verkennen hoe we elkaar kunnen aanvullen. Professor Champod en zijn collega’s hebben een belangrijke bijdrage gehad aan de ontwikkeling van de criminalistiek zoals die nu is. De combinatie van hun kennis en ervaring met de kennis die het NFI heeft opgedaan in de praktijk van het zaakonderzoek is veelbelovend.”

Onderzoekers en studenten uit Lausanne zouden “ons kunnen helpen bij de wetenschappelijke experimenten die nodig zijn voor de nieuwe forensische methodes”.

Zo is het soms belangrijk om te weten hoeveel sporen – zoals vezels van kleding – worden overgedragen bij verschillende soorten contact tussen slachtoffer en verdachte, van schouderklopje tot worsteling. “Experimenteel onderzoek kan dit soort informatie geven. Deze informatie kan dan bijdragen aan de wetenschappelijk onderbouwing van conclusies met betrekking tot de vraag of verdachte een intensieve worsteling heeft gehad met het slachtoffer, of hem alleen maar een schouderklopje heeft gegeven.”

Samenwerking met politie en OM

Het NFI probeert in samenspraak met de politie en het OM continu te innoveren. “Zo blijven we kennis uitwisselen en daarvan profiteren alle partijen.” Forensisch officieren en wetenschappers van de politieacademie sluiten aan bij een plenaire lezing van professor Champod over het onderwerp op de eerste dag van het symposium.