DNA-verwantschapsonderzoek identificeert slachtoffer Watersnoodramp
Het onderzoek naar de identiteit van onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 heeft tot een identificatie geleid.
Dit is het resultaat van DNA-verwantschapsonderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitvoert in opdracht van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie.
DNA zoon leidt tot identificatie moeder
Er blijkt een familieband te bestaan tussen een van de nabestaanden en een van de onbekende slachtoffers. Het geïdentificeerde slachtoffer is een vrouw uit Kruiningen die tijdens de ramp op 41-jarige leeftijd om het leven is gekomen. Zij lag als onbekende begraven in Yerseke, gemeente Reimerswaal. De nabestaande, een 77-jarige man uit Wezep wiens moeder sinds de Watersnoodramp vermist was, heeft zijn DNA-materiaal voor verwantschapsonderzoek aan de politie afgegeven.
Onbekende slachtoffers
In 2013 groef de politie met medewerking van het NFI 29 onbekende slachtoffers binnen de gemeente Schouwen-Duiveland, een onbekend slachtoffer in de gemeente Goes en één onbekend slachtoffer in de gemeente Reimerswaal op om DNA-materiaal af te nemen.
Landelijk project politie
De opgravingen maken deel uit van een landelijk project waarmee de politie met behulp van nieuwe technieken onbekende doden die vóór 2010 zijn begraven wil identificeren. Naar aanleiding van de opgravingen riep de politie nabestaanden op wangslijmvlies af te staan voor het identificatieproces. De door het NFI vervaardigde DNA-profielen van de nabestaanden en van de onbekende slachtoffers zijn aan de DNA-databank voor vermiste personen opgenomen.