TU Delft en NFI ontvangen subsidie voor ontwikkeling sporenindicator

Het The Hague Security Delta stimuleringsfonds van de gemeente Den Haag stelt een subsidie van 200.000 euro beschikbaar. Daarmee kan een techniek worden ontwikkeld die het veiligstellen van relevante en kansrijke sporen op een plaats delict vergemakkelijkt. De Technische Universiteit Delft en het Nederlands Forensisch Instituut voeren het onderzoek uit.

Forensisch toepasbaar

Het idee ontstond toen bedrijf Phenomenex eerder dit jaar de Mitra op de markt bracht. De Mitra heeft de vorm van een kleine dikke viltstift en is als eerste apparaat in staat om exact 0.01 milliliter bloed op te nemen. De minimale hoeveelheid materiaal die het apparaatje opneemt in combinatie met het handzame ontwerp maken de Mitra het ideale instrument om op de plaats delict te gebruiken. De toegekende subsidie wordt besteed aan het forensisch toepasbaar maken van de techniek.

Opgedroogd bloed opnemen

De projectpartners onderzoeken als eerste de mogelijkheden om de Mitra met één handeling opgedroogd bloed te laten opnemen. In het huidige forensische onderzoek moeten hiervoor diverse stappen worden doorlopen.

Herkennen lichaamsvloeistoffen

In de volgende fase van het onderzoek wordt geprobeerd het apparaatje zo aan te passen dat het ook speeksel en sperma opneemt én herkent. Dit geeft onderzoekers in de toekomst op een plaats delict direct duidelijkheid over met welk type spoor ze te maken hebben.

Analyse vingersporen

Daarna wordt de techniek toegespitst op het vingersporenonderzoek. Uiteindelijk hopen de projectpartners met de Mitra een compleet vingerspoor op te kunnen nemen en direct te kunnen analyseren uit welke stoffen het bestaat en of er bijvoorbeeld cocaïne in het spoor aanwezig is.

Partners

Naast de TU Delft en het NFI participeren het bedrijf Descin en het Bureau voor Dactyloscopische Artikelen (BVDA) in het project. Phenomenex en de Nationale Politie zijn zijdelings aan het project verbonden.

The Hague Security Delta

The Hague Security Delta is het grootste veiligheidscluster van Europa. In dit Nederlandse cluster werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovaties en kennisontwikkeling op het gebied van veiligheid. Met als gezamenlijk ambitie: meer bedrijvigheid, meer banen en een veilige wereld.