Forensisch patholoog NFI benoemd tot bijzonder hoogleraar

Dr. Bela Kubat wordt met ingang van 1 januari 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Pathologie bij de Faculty of Health, Medicine and Life Science van de Universiteit Maastricht.

De nadruk binnen het hoogleraarschap van Kubat ligt in eerste instantie op het ontwikkelen en geven van onderwijs aan studenten geneeskunde en assistenten in opleiding op het gebied van pathologie. Andere belangrijke onderwijsdoelgroepen zijn medisch specialisten die te maken kunnen krijgen met slachtoffers van geweld, zoals: kinderartsen, neurologen, (neuro)chirurgen, trauma-artsen, huisartsen en EHBO-artsen.

Daarnaast gaat zij de mogelijkheden van radiologische onderzoek bij overledenen onderzoeken. Ook inventariseert Kubat welke recente technieken er in Maastricht aanwezig zijn voor onderzoek naar doodsoorzaken en waar er mogelijkheden zijn voor het opzetten en uitvoeren van nieuwe onderzoeken op dit gebied.

Achtste bijzondere leerstoel

De benoeming van Kubat is de achtste bijzondere forensische leerstoel waarbij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) betrokken is. Eerder werden de volgende NFI-wetenschappers benoemd:

• Ate Kloosterman, forensische biologie, Universiteit van Amsterdam, 2008 
• Marjan Sjerps, forensische statistiek, Universiteit van Amsterdam, 2010 
• Charles Berger, criminalistiek, Universiteit Leiden, 2011 
• David van Leeuwen, forensische spraak- en taaltechnologie, Radboud Universiteit Nijmegen, 2012 
• Arian van Asten, forensische analytische chemie, Universiteit van Amsterdam, 2012 
• Didier Meuwly, forensische biometrie, Universiteit van Twente, 2013 
• Zeno Gerardts, forensic data science, Universiteit van Amsterdam, 2014

Innovatiekracht

De samenwerkingen met deze Nederlandse universiteiten zijn essentieel voor de verdere uitbouw van een academisch forensisch onderzoeksprogramma in Nederland en de innovatiekracht van het NFI.

Curriculum vitae

Bela Kubat, geboren in 1957, studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit Nijmegen). Ze werkte als assistent geneeskundige in opleiding op de afdeling Neurologie van het St. Annadal Ziekenhuis (tegenwoordig Academisch Ziekenhuis Maastricht) en bij het Institut für Neuropathologie van de Medizinische Fakultät der Universität Essen. In 1993 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Limburg / Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) op herseninfarcten. Aansluitend werkte ze in het AZM als geneeskundige in opleiding op de afdeling Klinische Pathologie.

In 2002 voltooide ze haar opleiding tot patholoog, waarna ze als (neuro)patholoog in Maastricht werkzaam bleef. In maart 2003 trad ze als (neuro)patholoog in dienst bij het NFI. Momenteel is ze naast forensisch patholoog ook opleider voor de interne opleiding tot forensisch patholoog bij het NFI en toetser voor het register forensische pathologie van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD).