Dag en nacht advies bij vermoeden kindermishandeling

Vanaf komende vrijdag opent het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) haar deuren voor zorgprofessionals die vermoeden dat hun minderjarige patiënt slachtoffer is van mishandeling. Op initiatief van het Emma Kinderziekenhuis/AMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU en het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis participeert ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in dit unieke samenwerkingsverband.

Artsen die kindermishandeling vermoeden, kunnen 24 uur per dag het LECK bellen. Zij krijgen dan rechtstreeks contact met een gespecialiseerde kinderarts van één van de drie deelnemende ziekenhuizen. Deze persoon adviseert, nadat de situatie is besproken en eventuele foto’s van de letsels zijn bekeken, of en welk nader onderzoek nodig is. De geraadpleegde kinderarts kan voor overleg en advies dag en nacht contact opnemen met de forensisch artsen van het NFI, die gespecialiseerd zijn in kindermishandeling. Naast (telefonisch) advies biedt het LECK geïntegreerde zorg aan verwezen kinderen.

Sneller opsporen en aanpakken

Het LECK maakt het mogelijk om een casus rechtstreeks met experts te overleggen. Hierdoor kan het medische en het forensische traject direct starten en wordt kindermishandeling sneller opgespoord en aangepakt of kan een vermoeden sneller worden ontkracht. “De bundeling van medisch-forensische en kindergeneeskundige kennis is noodzakelijk bij de interpretatie van letsel”, aldus Wouter Karst, forensisch arts bij het NFI. “Het LECK biedt één loket waar alle relevante expertises bij elkaar komen. Hierdoor kan sneller doorgepakt worden in gevaarlijke situaties waarin een kind het slachtoffer is."

Niet elke arts is expert kindermishandeling

Hoewel elke arts zich inzet om kindermishandeling te signaleren, is niet elke arts expert op dit gebied. Kindermishandeling is een medisch specialisme op het grensgebied van kindergeneeskunde en forensische geneeskunde. Professionals op het gebied van letselduiding, ongevalsmechanismen en juridische context zijn in het expertisecentrum vertegenwoordigd.

Geen meldpunt


Het LECK is uitsluitend bereikbaar voor medici en fungeert niet als meldpunt. Advies- en Meldpunt Kindermishandeling blijft daarvoor de aangewezen instantie.