Herstart researchtraject dateren vingersporen

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) herstart het onderzoek naar het dateren van vingersporen. De betrokken forensisch deskundigen vinden het vanuit wetenschappelijk oogpunt noodzakelijk om een aantal van de uitgevoerde proeven te herhalen. Reden hiervoor is dat een deel van de eerder verkregen ruwe data niet langer beschikbaar is.

Om andere wetenschappers de mogelijkheid te bieden het uitgevoerde onderzoek te herhalen en te toetsen is het noodzakelijk dat de volledige ruwe data van een onderzoek na de publicatie van het onderzoek beschikbaar blijven.

Het NFI kan hier met dit onderzoek niet aan voldoen en heeft Science and Justice verzocht het artikel ‘A Model Study into the effects of Light and Temperature on the Degradation of Fingerprint Constituents’ dat in mei 2014 verscheen om die reden terug te trekken.

Door de herstart worden de beoogde onderzoeksresultaten later opgeleverd dan gepland. Het gevolg hiervan is dat het NFI het dateren van vingersporen niet eerder dan in 2016 kan toepassen in strafrechtelijk onderzoek.