Aanhouding in zaak serieaanrander eerste succes verwantschapsonderzoek in DNA-databank

Een verdachte van drie zedendelicten in de Utrechtse binnenstad is in beeld gekomen dankzij een DNA-verwantschapsonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de DNA-databank voor strafzaken. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek zorgt voor een doorbraak in een strafzaak.

De verdachte, een 40-jarige man uit Nieuwegein, is vrijdag 24 oktober aangehouden. Vandaag is bekend geworden dat zijn DNA-profiel overeenkomt met dat van de man die de ‘Utrechtse serieaanrander’ is gaan heten.

De drie feiten die aan de voorheen onbekende verdachte worden toegeschreven, zijn verkrachtingen op 14 juni 2013 in de Catharijnesteeg en 14 november 2013 in de Kerkstraat en een aanranding op 19 juni 2014 op de Drift.

Na het eerste incident startte de politie direct een grootschalig opsporingsonderzoek wat niet leidde tot de aanhouding van een verdachte. Het profiel van de dader kwam niet overeen met enig profiel in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Evenmin bleek het profiel aanwezig in een groot aantal Europese DNA-databanken en de Antilliaanse DNA-databanken.

Wetswijziging

De opdracht tot een DNA-verwantschapsonderzoek werd in juli aan het NFI verstrekt. Een dergelijk onderzoek in de DNA-databank voor strafzaken is mogelijk sinds een wetswijziging in 2012. Op 23 oktober 2014 meldde het NFI dat er een aanwijzing was voor mogelijke verwantschap tussen de dader van de drie zedendelicten en een 37-jarige man uit Utrecht, wiens profiel is opgenomen in de DNA-databank.

Broer

De dader zou mogelijk een broer zijn van deze 37-jarige man. Het is de eerste keer dat DNA-verwantschapsonderzoek tegen alle personen (bijna 200.000) in de DNA-databank voor strafzaken een dergelijke doorbraak oplevert.

Op vrijdag 24 oktober in de namiddag werd de 40-jarige verdachte aangehouden. Hij was daarvoor niet op andere wijze in beeld gekomen als mogelijke dader. Op maandag 27 oktober is DNA-materiaal van hem afgenomen. Op dinsdag 28 oktober werd bekend dat zijn DNA-profiel overeenkomt met de DNA-sporen in de genoemde drie zedenzaken.

De verdachte wordt aankomende donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal oordelen over de verlenging van het voorarrest van de verdachte.