Symposium brengt forensische promovendi bij elkaar

Assistenten in opleiding (AIO’s) die een forensisch promotieonderzoek verrichten, komen vrijdag 24 oktober bijeen om met elkaar wetenschappelijke vorderingen uit te wisselen. Op het Amsterdam Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt dan het eerste Forensisch PhD Symposium plaats.

Het symposium is een initiatief van het Co van Ledden Hulsebosch Centrum. Dit is een samenwerking tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Amsterdam Medisch Centrum en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA.

Kennis delen

Het symposium geeft de forensische onderzoekers de kans hun werk aan een breed publiek te presenteren en kennis te maken met elkaar. “Met dit symposium kunnen de AIO’s van elkaar profiteren. Ze ontdekken wat op andere gebieden speelt en kunnen bijvoorbeeld bepaalde methodes toepassen in hun eigen onderzoek”, zegt NFI-wetenschapper Arian van Asten daarover. Hij is medeorganisator van het symposium.

30 trajecten

Momenteel voeren meer dan 30 AIO-onderzoekers wetenschappelijk forensisch onderzoek uit op allerlei gebieden als chemie, statistiek, biologie, medische wetenschappen, fysica en informatica. “De onderzoekers komen ook vaak naar het NFI om samen te werken met onze NFI-deskundigen en metingen te verrichten op de state-of-the art apparatuur van ons instituut”, legt Van Asten uit.

Samenwerking

Het NFI werkt nauw samen met universiteiten. Dat levert niet alleen nieuwe onderzoeksmethodes op. Dankzij de bijzonder hoogleraren die zijn verbonden aan verschillende universiteiten, blijft het NFI ook op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Verder biedt de academische samenwerking de mogelijkheid aan diverse NFI-medewerkers om binnen hun deskundigheid een promotieonderzoek uit te voeren.

Van Ledden Hulsebosch

Co van Ledden Hulsebosch naar wie het organiserende centrum is vernoemd, wordt gezien als pionier in Nederland in het forensisch domein. De politie riep in de eerste helft van de 20e eeuw regelmatig de hulp van deze apotheker in om misdrijven op te lossen aan de hand van de ‘stille getuigen’. Zijn memoires zijn opgetekend in het boek ‘Veertig jaren speurderswerk’.

Het symposium begint om 9.30 uur. Aanmelden, het volledige programma en meer informatie via de website van het Co van Ledden Hulsebosch Centrum.