Europese standaard voor gevaarlijke incidenten

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat met 20 partijen een Europese standaard ontwikkelen voor forensisch onderzoek na een incident waarbij vermoedelijk chemische, biologische, radiologische of nucleaire middelen zijn gebruikt.

Die standaard moet vanaf de zomer van 2017 beschikbaar zijn voor alle landen binnen de Europese Unie. Het NFI speelt een coördinerende rol in het consortium, dat zich de komende drie jaar met de ontwikkeling van gevalideerde methodes gaat bezighouden. Ook brengt het NFI kennis in op het gebied van traditioneel forensisch onderzoek en onderzoek op de plaats delict.

De Europese Unie heeft voor het project een subsidie verstrekt van bijna 5,5 miljoen euro. Ook dragen alle partijen zelf geld bij voor het project.

Incident

Volgens Ed van Zalen, coördinator van het project, is een Europese standaard hard nodig. “Zogenoemde CBRN-incidenten, bijvoorbeeld terroristische aanslagen, komen in Europa gelukkig niet of nauwelijks voor. Maar doet zo’n incident zich toch voor, dan wil je op forensisch verantwoorde wijze sporen veiligstellen om de oorzaak of de daders te achterhalen. Een Europese standaard helpt daarbij.”

Plaats delict

De partijen willen onderzoeksmethodes - die nu nog alleen in een beveiligde laboratoriumomgeving kunnen worden gebruikt - verder ontwikkelen voor gebruik op een plaats delict. Van Zalen denkt onder meer aan een mobiele glove box - een soort couveuse - waarin onderzoekers veilig onderzoek kunnen. Daarnaast gaan de partijen nieuwe onderzoeksmethodes ontwikkelen.

Valideren

Het consortium wil vervolgens de onderzoeksmethodes valideren volgens de hoogste Europese kwaliteitsnormen, zodat verkregen bewijsmateriaal in de rechtszaal standhoudt. Daarnaast ontwikkelen de partijen een opleidingstraject. Het project is naar verwachting voor september 2017 afgerond.

Consortium

Het consortium bestaat uit 21 partijen uit negen verschillende Europese landen. Het gaat naast het NFI om Tyndall University, TNO, RIVM, M2L, Falcon, Fera, AWE, STUK, FOI, SKL, Analyzed IQ, NICC, RMA, Space Applications, JRC-ITU, CEA, Eticas, RAMEM, LQC en NanoBiz.