NFI-wetenschapper Geradts benoemd tot bijzonder hoogleraar

Wetenschapper Zeno Geradts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensic Data Science. De leerstoel is verbonden aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Geradts wordt als bijzonder hoogleraar de verbinding tussen het NFI en het Instituut voor Informatica van de UvA. Zij ontwikkelen onder andere methodes om relevante gegevens uit grote hoeveelheden multimedia te selecteren. Die data bevinden zich op digitale informatiedragers - zoals mobiele telefoons of laptops of in de cloud.

Tijdwinst

Het belangrijkste doel is verantwoorde forensische methodes en oplossingen te hebben voor grote hoeveelheden data en de bewijskracht van deze data te bepalen. Het werk van de bijzonder hoogleraar moet uiteindelijk leiden tot kwaliteits- en tijdwinst bij het forensisch onderzoek naar grote hoeveelheden data.

Als bijzonder hoogleraar gaat Geradts meewerken aan het geven van colleges rondom thema’s als big data, cyber crime en forensisch onderzoek.

Forensisch wetenschapper

Geradts werkt sinds 1992 als forensisch wetenschapper bij het NFI. Op de afdeling Digitale Technologie en Biometrie houdt hij zich bezig met beeldverwerking, camera-identificatie en biometrie. Ook coördineert hij verschillende research & development-projecten op het gebied van digitaal bewijs en is hij programmamanager Big Data en Cyber Forensics.

Zeven bijzonder hoogleraren

Geradts is de zevende forensisch wetenschapper van het NFI die een positie als bijzonder hoogleraar bekleedt. Deze posities zijn essentieel om samenwerking met de beste universiteiten tot stand te brengen en te bouwen aan een academisch forensisch onderzoeksprogramma in Nederland. Met de benoeming van Geradts wordt dit programma verder uitgebouwd.